US News: Srbija na 44. mestu od 80 najmoćnijih zemalja

VAŠINGTON – SAD, Rusija, pa Kina redosled je prve tri najmoćije zemlje sveta od 80, koju je sačinila medijska kompanija US News and World Report, a na kojoj se na 44. mestu našla i Srbija, ubedljivo ispred Hrvatske i Slovenije.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje je plasirana Srbija, koja je 44. mestu, za razliku od prošlogodišnjeg, 52. mesta, a predstavljena je kao „mala država u centru jugoistočne Evrope, s bogatom ratnom istorijom još od vremena srednjeg veka“.

Savremena Srbija oslikava kontradikciju moderne Evrope – kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je, navodi se, i dalje vođena regionalnim suparništvom i etničkom tenzijom.“

Što se tiče Hrvatske, ona se našla na 67. mestu, što je bolja pozicija u odnosu na prošlogodišnje 75. mesto.

O njoj US News piše da je nastala na raskršću velikih istorijskih kretanja sa Istoka i Zapada.

Političke promene su jedinstveno uobličile njene današnje granice, koje obilaze oko Bosne i Hercegovine i protežu se uz Jadransko more do Italije.

Njeno priobalje lagano se preliva prema Alpima, a nastavlja na severozapad, do plodnih ravnica oko Dunava.

Slovenija je pri kraju liste, na 73. mestu.

Lista je, inače, napravljena na osnovu uticaja država, kao i njihove političke, ekonomske i vojne moći. Sačinjena je na osnovu ankete u koju je uključena 21.000 ljudi.

Inače, na 21. mestu je, na primer, Holandija, a mesto ispred nje je Švedska na 20. mestu, dok je Španija na 19., što je napredak za tu zemju u odnosu na prošlogodišnje 23. mesto,

Italija je na 17.. a Turska na 16. mestu, gde je bila i prošle godine.

Švajcarska je, na primer, na 13. mestu i napredovala je za jedno mesto u odnosu na prošlu godinu.

Na 9. mestu je Južna Koreja i pala je za jedno mesto.

Japan je na sedmom, Francuska na šestom, Veika Britanija na petom, dok je Nemačka na četvrtom i sve one su zadržale svoje prošlogodišnje pozicije.

Rusija je takođe zadržala svoju drugoplasiranu poziciju, a opisana je kao najveća zemlja na svetu po površini – skoro dvostruko veća od Kanade i pokriva celu severnu Aziju i veliki deo istočne Evrope.

SAD su na prvom mestu, gde su bile i prošle godine.

US News za SAD, koja je i ove godine rangirana kao najmoćnija država sveta, kaže da je „najdominantnija svetska ekonomska i vojna sila“, koja ima kulturni uticaj na celi svet zahvaljujući svojoj filmskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Anonimus

    Po odlivu mozgova?

  2. Luka

    Na listi moći je kao što piše ali na listi najboljih država smo pretposlednji (72. od 73 mesta) – samo je Liban ispod nas na listi. Hrvatska je na toj listi 44. a Slovenija 56. Prva tri mesta zauzimaju Švajcarska, Kanada i Japan.

Napišite komentar