U trendu

Usakov: Bajden uveravao da ne planira razmestanje oruzja u UK

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin je u razgovoru sa američkim kolegom DŽozefom Bajdenom istakao da bi pregovori između Moskve, Vašingtona i NATO-a trebalo da rezultiraju čvrstim garancijama koje će isključiti dalje širenje alijanse na istok, navodi se u saopštenju Kremlja objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice lidera.

“Vladimir Putin je dao detaljno objašnjenje principijelnosti pristupa koji su postavili osnovu za ruske nacrte sporazuma između Rusije i Sjedinjenih Država i između Rusije i zemalja članica Organizacije Severnoatlanskog ugovora”, navodi se u saopštenju, a prenosi ruska agencija TAS S.

Ruski predsednik je poručio i da bi moglo doći do potpunog prekida odnosa dve zemlje u slučaju uvođenja novih sankcija Rusiji, i da bi buduće generacije ovakve poteze smatrale greškama.

Kako se dodaje, naglašeno je da zajednički rad treba da rezultira čvrstim pravno obavezujućim garancijama koje isključuju širenje NATO-a na istok i raspoređivanje pretećih sistema naoružanja u neposrednoj blizini ruskih granica.

Savetnik Kremlja Jurij Ušakov je izjavio da se Bajden generalno složio sa Putinom kada je ruski predsednik rekao da Rusija traži rezultate u pregovorima o bezbednosnim garancijama,

Prema rečima Ušakova, Putin je govorio Bajdenu o principima koji su u osnovi bezbednosnih predloga Rusije, o važnosti razgovora, kao i o tome da je ključni cilj za Rusiju njena bezbednost i da će nastojati da taj cilj i ostvari.

“Američki predsednik se generalno složio sa tom tačkom gledišta i njegova reakcija je imala smisla i bila je prilično ozbiljna“, izjavio je Ušakov.

Putin je, takođe, izrazio zabrinutost zbog razmeštanja ofanzivnog oružja u blizini ruskih granica, i poručio je da će se Rusija ponašati baš kao što bi postupile i SAD da moraju da se suoče sa raspoređivanjem takvog oružja u blizini svojih granica.

Prema rečima Ušakova, Bajden je uveravao Putina da SAD ne planiraju raspoređivanje ofanzivnog oružja u Ukrajini.

“Ključna stvar koju je američka strana iznela tokom telefonskog razgovora je bila da je predsednik Bajden jasno rekao da SAD ne planiraju da rasporede ofanzivno naoružanje u Ukrajini”, izjavio je Ušakov.

Putin je napomenuo da je to jedna od ključnih tačaka u predlozima koje je Rusija predala SAD, a o kojima želimo da vodimo suštinske pregovore u budućnosti, izjavio je Ušakov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.