U trendu

Uskok podigao optužnicu protiv sedam Hrvata zbog krijumčarenja droge

ZAGREB – Hrvatski Ured za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (Uskok) podigao je optužnicu protiv sedam Hrvata koji se terete da su učestvovali u velikoj operaciji krijumčarenja droge na čemu su zaradili 1.370.000 evra.

Nakon sprovedene istrage u kojoj su dokazi pribavljeni i putem međunarodnopravne saradnje s Francuskom i Eurojustom, Uskok je optužnicu podigao protiv sedmorice hrvatskih državljana (1981., 1993., 1992., 1991., 1993., 1985., 1990.) zbog počinjenog krivičnog dela zločinačkog udruženja, neovlašćene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, kao i nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih naprava u sastavu zločinačkog udruženja.

Prvookrviljeni se optužnicom tereti da je u periodu od avgusta 2020. do 13. aprila 2022. u Hrvatskoj, Holandiji, Ekvadoru i Dominikanskoj Republici, u cilju sticanja nepripadajuće materijalne koristi kontinuiranom nabavkom, prevozom i preprodajom kokaina radi njegovog plasiranja na ilegalnom narkotržištu, povezao u zajedničko delovanje, dok su trojica okrivljenih i druge zasad nepoznate osobe, odgovorni za uspostavljanje celokupne krijumčarske rute trgovine drogom, preneli su hrvatski mediji.

Uskok je predložio da se prvooptuženih i još trojici okrivljenih oduzme imovinska korist ostvarena krivičnim delom u iznosu od 1.320.000,00 evra i imovnska korist od 50.000,00 evra.

Županijskom sudu u Zagrebu predloženo je da se istražni izatvor produži protiv svih optuženih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.