U trendu

Uslovi za takmičenje za mis zaprepastili sve: ‘Ovo je neprihvatljivo!‘

Francuske aktivistkinje za ženska prava podigle su tužbu protiv organizatora izbora za Mis Francuske zbog diskriminacije, jer ne dopušta kandidovanje devojkama nižim od 170 centimetara.

Grupa Osez le féminisme (Usudi se na feminizam) zajedno s tri odbijene kandidatkinje optužuje organizatore, kompanije Miss France i Endemol, za diskriminaciju na radu. Tvrde da je neprihvatljivo da je za kandidatkinje za izbor za mis preduslov da budu više od 1,70 metara, neudate i „reprezentativne za lepotu“.

Francuski zakon o radu zabranjuje kompanijama diskriminaciju na osnovu godina, porodičnog stanja, fizičkog izgleda ili morala, objasnila je za AFP Violaine De Filippis-Abate, advokat grupe Osez le féminisme. Sad je glavno pitanje mogu li se francuske takmičarke za izbor mis tretirati kao zaposlene.

Takmičarke potpisuju ugovor, ali to nije ugovor o radu. Međutim, podnosioci tužbe se pozivaju na raniju odluku suda iz 2013, kad je bivši kandidat za Mistera Francuske tužio organizatore iz sličnih razloga.

Sledeće takmičenje za Mis Francuske zakazano je za 11. decembra u Kanu u Kalvadosu, na severu Francuske.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar