U trendu

Ustavna putanja jasna, bitno vratiti državu u funkcionalnost

PODGORICA – Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori, Karen Medoks, ocenila je danas da Crna Gora može brzo da se vrati na ustavnu putanju i da je samo bitno vratiti državu u funkcionalnost. Ona je u emsiji Fokus, na TVCG, istakla da je ta putanja jasna, ali da je pitanje postoji li politička volja.

„Imate brojne institucije koje ne funkcionišu, imate premijera koji je izgubio poverenje, ali je i dalje na vlasti. Parlament funkcioniše, ali je većina drugačija od one koja je prva imenovala sadašnju garanituru u vladi. U međuvremenu, Ustavni sud ne funkcioniše, tako da moram reći da je sve to veliki izazov za Crnu Goru. Kao da nismo na dobrom mestu politički“, kazala je Medoks.

Dodala je da trenutno stanje ne predstavlja stavove Evropske unije, čak ni objektivno.

„Kada se gledalo šta se dešava ovde, bilo bi teško zamisliti da će toplo prihvatiti novu članicu, ali mislim da nije kasno, Crna Gora može veoma brzo da se vrati na ustavnu putanju, samo je bitno pratiti ustavna pravila i vratiti državu u funkcionalnost“, rekla je.

Na primer, kazala je, čekate mišljenje od Venecijanske komisije, treba da imate pravilne institucije, sprovedite konsultacije…

„Što se tiče Ustavnog suda, preduzmite momentalne korake da ove institucije rade. Ustavna putanja je jasna, ali je pitanje da li postoji politička volja kod svih partija“, ocenila je Medoks.

Istakla je i da postoji kontunuitet u spoljnoj politici Velike Britanije, naročito prema Evropi.

„Naša svrha na Zapadnom Balkanu se neće promeniti, ostajemo zabrinuti zbog nestabilnosti u regionu i ostaćemo uključeni i posmatraćemo tenzije i uticaj Rusije na ovaj region“, rekla je Medoks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar