U trendu

Utihnulo oružje između Hamasa i Izraela, raketni napad greška

TEL AVIV/GAZA – Neimenovani zvaničnik Hamasa saopštio je da je ta palestinska ekstremistička organizacija postigla sporazum o ponovnom uspostavljanju mira s Izraelom, a izraleski mediji preneli su prethodno tvrdnje da su Hamasove rakete koje su pogodile Tel Aviv i izazvale izazvale izraelski vazdušni kotraudar izgleda ispaljene slučajno.

AP prenosi da je zvaničnik Hamasa, koji je insistirao na anonimnosti,
kazao da su posrednički napori Egipta „očigledno urodili plodom“.

Agencija navodi da posle 7.30 jutros nije bilo nikakvih izveštaja o palestinskim raketnim napadima, niti o izraelskim vazdušnim udarima.

Navodi se da su, u znak podrške naporima Egipta, organizatori redovnih protesta Palestinaca duž granice Pojasa Gaze i Izraela, koji su u poslednjih godinu dana održavani svakog petka i često razbuktavali nasilje, odlučili da otkažu ovonedeljni protest.

Izraelski list „Harec“ preneo je izjave neimenovanih zvaničnika tamošnjeg Ministarstva odbrane da je nakon preliminarne istrage utvrđeno da su Hamasove rakete izgleda ispaljene greškom, ali da još nije jasno da li se radilo o ljudskoj grešci ili tehničkom kvaru.

Izraelska vojska odbila je da komentariše te navode. Ona je prethodno saopštila da je tokom protekle noći pogodila 100 meta pokreta Hamas u Pojasu Gaze, kao odgovor na raketni napad na Tel Aviv, metropolu koje se retko nalazi na udaru tog palestinskog ekstremističkog pokreta.

Navodi se da je izraelska vojska gađala poslovni kompleks u gradu Gazi, podzemni kompleks koji je služio Hamasu kao glavno potrojenje za proizvodnju raketa, kao i centar koji je ta organizacija koristila za program dronova.

Izraelski vazdušni napadi usledili su nakon raketnog napada na Tel Aviv, a Hamas i manja ekstremistička organizacija Islamski džihad negirali su umešanost.

Navodi se da su novi sukobi izbili u trenutku napora koje Egipat preduzima u posredovanju za proširenje sporazuma o prekidu vatre između dva ljuta protivnika, koji su poslednji put ratovali 2014. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.