U trendu

Uzbekistan: Srušio se avganistanski vojni avion

TAŠKENT – Ministarstvo odbrane Uzbekistana potvrdilo je danas da se avion avganistanskih vazduhoplnih snaga srušio u regionu Surkandarija koji se graniči sa Avganistanom.

“Avion avganistanskih vazduhoplovnih snaga srušio se prethodnog dana u uzbekistanskom regionu Surkandarija. Trenutno se ispituju detalji incidenta, a relevantne informacije biće objavljene kasnije“, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Uzbekistana Bakrom Zulfikarov za rusku agenciju TAS S.

Uzbekistanski portal Gazeta.uz je nešto ranije preneo da se radi o avionu sa identifikacionom oznakom avganistanskih vazdušnih snaga, koji se srušio u šerabadskom okrugu Surkandarija 15. avgusta uveče.

Fotografije i video zapisi objavljeni na internetu prikazuju delove srušenog aviona i najmanje jednu povređenu osobu.

Televizijski kanal Al DŽazira je ranije izvestio da je avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio Islamsku Republiku Avganistan i zajedno sa suprugom stigao u glavni grad Uzbekistana.

Američki predsednik DŽo Bajden najavio je 14. aprila odluku o okončanju vojne operacije u Avganistanu. Nakon ove odluke, situacija u Avganistanu se dramatično pogoršala, da bi talibani vrlo brzo uspeli da zauzmu Kabul i da steknu skoro potpunu kontrolu nad celokupnom državom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.