U trendu

Uzbuna u Senatu zbog Trampovih izjava o Crnoj Gori

Grupa američkih senatora, zabrinuta zbog posvećenosti predsednika SAD Alijansi, predložila je u petak zakon kojim će Donaldu Trampu (Trump) zabraniti da se povuče iz NATO saveza. Razlog za takvu odluku je, navode američki mediji, i Trampov nedavni stav o Crnoj Gori.

– Nažalost, Trampovo “zlostavljanje” naših najbližih saveznika dovelo je do sumnje oko posvećenosti Amerike transatlantskom savezu i vrednostima odbrane – rekao je američki senator Džon Mekejn (John McCain).

Dvostranački predlog, koji je dostavio Mekejn i grupa demokrata, zahtevala bi od predsjednika da dobije saglasnost od Senata da bi izmenio ili ukinuo članstvo SAD u NATO.

– Ako Tramp pokuša da se povuče iz NATO bez odobrenja Senata, ovaj zakon ovlašćuje pravni savet Senata da ospori ovakvu odluku na sudu –  naveli su senatori u zajedničkoj izjavi.

Predlog zakona dolazi dve sedmice nakon Trampove izjave na NATO samitu u Briselu da je imao mogućnost kao predsednik SAD da napusti Alijansu, ali da nije imao nameru to da uradi.

Tokom svog predsedavanja Tramp je više puta ponižavao saveznike, navode američki mediji, i to tvrdnjama da ne ulažu dovoljno u svoje vojske i ne ispunjavanju kriterije NATO koji se odnose na izdvajanje 2 odsto BDP za vojsku.

Na poslednjem NATO samitu, kako piše američki vojni časopis “Stars and stripes“, Tramp je pretio da će preuzeti stvar u svoje ruke ako članice ne počnu da rade više za Alijansu. Do kraja samita promenio je mišljenje i rekao da je zadovoljan obećanjem članica da u budućnosti izdvajaju više i da je NATO sada mnogo jača “mašinerija”.

Ipak, izmešane Trampove poruke uznemirile su saveznike, navodi se u članku magazina “Stars and Stripes“. Dan nakon sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Tramp je izrazio sumnju u spremnost Alijanse da brani najmanjeg i najnovijeg saveznika Crnu Goru ukoliko dođe do napada na zemlju, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)