U trendu

Uzinić: Rat nam je nametnut, ali to ne opravdava nase zlocine

ZAGREB – Starešina Dubrovačke biskupije nadbiskup Mate Uzinić izjavio je da je jedini način da se pokojnima pruži miran počinak, a živima podsticaj da opraštanjem i pomirenjem grade mir taj da se pođe od zločina svoje strane i žrtava druge strane.

„Iako smo napadnuti i taj nam je rat nametnut, to ne može opravdati zločine koji su se događali i koje treba osuditi“, rekao je Uzinić za portal Index odgovarajući na pitanje da li bi služio misu za žrtve hrvatskih ratnih zločina devedesetih godina.

Rekao je da veruje da je upravo to put prema budućim iskrenim ekumenskim susretima i međureligijskom dijalogu, koji su neophodni za miran suživot.

Na pitanje kako tumači zastoj u postupku kanonizacije Alojzija Stepinca odgovorio je da je odlaganjem kanonizacije papa Franja svima pomogao da prošire pogled da bi, kako je naveo, „Stepinca videli i očima drugih, ali i kako bi ga drugi mogli videti našim očima“.

Prema oceni Uzinića, zato je i osnovana mešovita komisija Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, koja je trebalo da približi ta dva pogleda, ali se to nije dogodilo.

Po njegovom je mišljenju neprihvatljivo da se Stepinac instrumentalizuje za političke ciljeve i to na svim stranama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.