U trendu

Uzorkovan kiseoniku UKC Republike Srpske

BANJALUKA – U Univerzitetskom klinničkom centru Republike Srpske danas je obavljeno uzorkovanje kiseonika koji se svakodnevno koristi u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Uzorak je uzelo tehničko lice inostrane laboratorije ovlašćene za ispitivanje kontrole kvaliteta iz centralne cisterne, uzorak je zapčaćen i upućen u ovlaštenu laboratoriju, saopšteno je UKC Srpske.

Rezultati se očekuju u najkraćem roku, u sledećih 48 sati.

Direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić kaže da je korišćeni kiseonik u UKC ispravan.

„Odgovorno tvrdim kiseonik je ispravan. Kiseonik proveravamo i imamo dozatore na respiratorima. Oni ne pokazuju nikakve greške“, rekao je Đajić na sednici NSRS, preneli su banjalučki mediji.

On kaže da postoje gasne analize koje pokazuju da nema štetnih materija, da nema ugljen dioksida, već samo kolika je saturacija kiseonika.

Đajić je rekao da je gradonačelnik Draško Stanivuković pokazao svoju političku pohlepu i želeo je to da iskoristi, ne mareći pritom za posledice.

„Kao prvi čovek UKC, moram reći da je naša zdravstvena ustanova među prvima u Evropi po opremljenosti, smeštaju i ono što je najvažnije, prepoznatljivi smo po stručnosti naših lekara“, naveo je Đajić.

Rekao je i da mu je žao što gradonačelnik Banjaluke to nije prepoznao.

Stanivuković je podneo krivične prijave protiv lica koja se dovode u vezu sa aferom „Kiseonik“ u RS, Stanislava Čađe, direktora Kliničkog centra u Banjaluci Vlade Đajića, ministra zdravlja Alena Šeranića i premijera RS Radovana Viškovića.

Stanivuković tvrdi da institucije ćute na najveću aferu u poslednjih deset godina u vezi sa navodnim uvozom kiseonika bez dozvole i tvrdnjama da je u bolnici u Trebinju korišćen industrijski umesto medicinski kiseonik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.