U trendu

„Vagner“: Ruske snage praktično opkolile Bahmut

KIJEV/MOSKVA – Osnivač ruske privatne paravojne organizacije „Vagner“, Jevgenij Prigožin, izjavio je danas da su ruske snage praktično opkolile Bahmut i da kijevske snage imaju samo jedan pravac za izlaz iz tog grada u Donbasu.

Prigožin je u video-snimku pozvao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da povuče snage iz Bahmuta, objavio je Rojters.

RUSKE SNAGE digle su tokom noći digle u vazduh ključni most koji povezuje opkoljeni grad Bahmut na istoku Ukrajine sa obližnjim selom Hromovo, saopštila je ukrajinska policija.

DONJECK JE TOKOM NOĆI bio pod artiljerijskim granatiranjem ukrajinskih trupa, saopštila je danas misija samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima.
Misija DNR napisala je na Telegramu da su ukrajinske snage ispalile pet granata kalibra 155 mm u 00.50 sati po moskovskom vremenu.

UKRAJINSKE TRUPE pokušale su da izvedu kontranapad u pravcu Limana u Donjecku, ali su ih ruske snage odbile i primorale na povlačenje uz gubitke u ljudstvu i opremi, rekao je danas penzionisani pukovnik Narodne milicije samoroglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.
Maročko je za TAS S rekao da ukrajinske snage pokušavaju da povrate izgubljene pozicije u blizini naselja Makejevka, Nevskoje i Černopopovka.

STAREŠINA RUSKOG SELA Novi Ropsk Nikolaj Samušev izjavio je danas da su dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe napale dva naselja u pograničnom okrugu Brjanske oblasti u Rusiji.

Samušev je za TAS S rekao da je su u četvrtak ujutru ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe ušle u selo Ljubečane i Sušanji.

Prema njegovim rečima, u selu Sušanji, prva diverzantska grupa je „samo pucala i plašila ljude“, snimila video i brzo napustila lice mesta.

Samušev je istakao da su ukrajinski saboteri granatirali, verovatno iz bacača granata, stambenu kuću koja je potpuno uništena, napominjući da nije bilo žrtava i da je jedan civil lakše povređen.
U selu Ljubečane, druga ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa pucala je na civile, pri čemu je jedna osoba poginula, fotografisala je i došla do sanitetske i akušerske stanice, naveo je Samušev.

Novi Ropsk se nalazi između sela Sušanji i Ljubečane.
Ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je u četvrtak da je zajedno sa snagama Ministarstva odbrane Rusije sprovela akcije za, kako se navodi, „uništavanje naoružanih ukrajinskih nacionalista koji su narušili državnu granicu”.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je otkazao planirani put u Pjatigorsk, ocenio je da je reč o terorističkom činu.

NEMAČKA JE ZATRAŽILA od Švajcarske da joj proda deo svojih starih tenkova „leopard 2“, uz uveravanja da ti tenkovi neće biti poslati direktno na teritoriju Ukrajine, saopštila je danas švajcarska vlada.

Dogovor bi mogao da omogući Nemačkoj i drugim zemljama da povećaju vojnu pomoć Ukrajini, preneo je Rojters.

Nemačka želi da Švajcarska vrati neke od tenkova „leopard“ proizvođaču „Rajnsmetalu“, što bi omogućilo
kompaniji da popuni praznine u naoružanju EU i
članica NATO-a.

Među njima su Nemačka, Poljska, Portugal, Finska i Švedska, zemlje koje šalju tenkove „leopard“ Kijevu, stvarajući na taj način praznine u sopstvenom arsenalu.

Prema zakonima o neutralnosti i odvojenom embargu na oružje, Švajcarskoj je zabranjeno da direktno šalje oružje
Ukrajini.

Švajcarska ministarka odbrane Viola Amherd odgovorila je u pismu od 1. marta da je moguća prodaja dela švajcarskih tenkova, a da to zahteva da švajcarski parlament formalno proglasi da su ti tenkovi van upotrebe.

Švajcarska vojska trenutno ima 134 tenka „leopard 2“ u
službi i još 96 u skladištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.