U trendu

Valas: London će sarađivati s talibanima ako uđu u vladu

LONDON – Velika Britanija će sarađivati sa talibanima ukoliko uđu u vladu u Avganistana, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Valas u intervjuu za Dejli Telegraf.

„Kakva god da je aktuelna vlada Avganistana, a pod uslovom da se pridržava pozitivnih međunarodnih normi, vlada Velike Britanije će se angažovati i sarađivati s njom“, kazao je Valas, prenosi Rojters.

Međutim, britanski ministar odbrane je upozorio da će Velika Britanija preispitati saradnju, „ukoliko se u Avganistanu budu ozbiljno kršila ljudska prava“.

Talibani, koji su politikom čvrste ruke upravljali Avganistanom od 1996. do 2001. godine, već 20 godina bore se da sruše vladu u Kabulu koju podržava Zapad.

Ohrabreni odlaskom stranih trupa do septembra ove godine, ova sunitska muslimanska pobunjenička organizacija ponovo pokušava da osvoji gradove i teritorije koji su pod kontrolom vlade u Kabulu.

Prošle nedelje zvaničnici talibana su tvrdili da je njihova organizacija zauzela 85 odsto teritorije Avganistana.

Valas je priznao će saradnja zvaničnog Londona sa talibanima biti kontroverzna.

„Ono što (talibani) silno žele jeste da budu međunarodno priznati. Oni treba da pridobiju podršku i finansijsku pomoć za izgradnju ratom razorene nacije, a to se ne može ostvariti ukoliko se koristite terorističke metode. Ako niste partner koji radi u interesu mira rizikujete izolaciju, a izolacija ih je i dovela tamo gde su bili prošli put“, poručio je Valas.

Britanski ministar odbrane je apelovao na lidere talibana i predsednika Avganistana Ašrafa Ganija da zajedno rade na postizanju stabilnosti u zemlji nakon decenija građanskog rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.