U trendu

Van der Belen opominje OVP – prekoračili ste granicu

BEČ – Predsednik Austrije Aleksander van der Belen opomenuo je Narodnu partiju Austrije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, koja je, nakon pretresa prostorija od strane Tužilaštva za privredni kriminal i korupciju, napala pravosuđe.

„Optuživanje pravosuđa da je jednostrano pokazuje nedostatak poštovanja ustavnih institucija Austrije“, podvukao je Van der Belen.

On je reagovao na izjave poslanika OVP Andreasa Hangera koji je govorio o „levičarskim ćelijama“ u Tužilastsvu za privredni kriminal i korupciju.

Takođe i kancelar Kurc je govorio o „iskonstruisanim optužbama“ po sistemu korišćenja dela SMS poruka i stavljanja u pogrešan kontekst sa ciljem konstruisanja krivičnih optužbi.

Predsednik Van der Belen, rekao je na proslavi 75-te godišnjice postojanja austrijske novinske agencije APA, da su građani bili svedoci veoma neuobičajenog i teškog postupanja.

Podsetio je da je sprovedeno više pretresa prostorija i da Tužilaštvo vodi istragu u jednom novom smeru.

„Zadatak pravosuđa je da istraži sumnje, nezavisno od statusa osobe“, podvukao je on.

Rekao je da je važno biti svestan osnova pravne države, a to je princip podele vlasti.

Trenutno, dodao je, zna se samo da se vodi istraga, i da je pravo svake osobe da iznese svoje mišljenje, ali da iznete generalne optužbe na račun pravosuđa predstavljaju nedozvoljeno prekoračenje granica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.