U trendu

Van der Belen: Svet da se udruži protiv klimatske katastrofe

BEČ – Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen pozvao je danas na međunarodnu saradnju u sprečavanju preteće klimatske katastrofe.

Van der Belen je na novogodišnjem prijemu za diplomatski kor akreditovan u Austriji rekao da je svima jasno da jedna država sama, a tako ni EU samostalno, ne može da savlada ovaj globalni izazov.

On je s tim u vezi posebno pomenuo ulogu pokreta mladih „Petak za budućnost“ (Fridays for Future) na čijem je čelu Greta Tunberg.

„Njen angažman i privrženost mogu nama svima biti uzor“, naglasio je Van der Belen u govoru pred predstavnicima iz 127 država, među kojima je bio i ambasador Srbije Nebojša Rodić.

Istovremeno je izrazio razumevanje za frustraciju mladih nakon konferencije o klimatskim promenama COP25 u Madridu i rekao „smi smo bili razočarani“.

Van der Belen je naglasio da se borba mora nastaviti i ukazao na inicijative EU, ali i njegovu inicijativu za više hrabrosti u zaštiti klime, koju je do sada potpisalo više od 36 šefova država i vlada iz različitih regiona sveta.

UN, koje ove godine proslavljaju 75 godina postojanja, nezaobilazne su ne samo u savladavanju klimatske krize, već i očuvanju i postizanju mira, naglasio je austrijski predsednik dodajući da postoji potreba za zajedničkim pravilima.

Diplomatija i dijalog su potrebni i kod velikih međunarodnih tenzija u Golfskom zalivu, dodao je ističući da je važno da situacija ne eskalira dalje i da se pronađe političko rešenje.

Austrija je spremna, prema njegovim rečima, da bude domaćin mogućih pregovora i tako doprinese smanjenju tenzija.

EU, kako je rekao, ne mora samo pronaći odgovore na klimatsku krizu, već i na izazov digitalizacije, saradnje u Uniji, migracije i sposobnost dokazivanja na svetskoj političkoj sceni.

„Svetu je potrebna snažna Evropa, jedna snažna EU“, poručio je Van der Belen, te podsetio da je 2020. u znaku sećanja na kraj Drugog svetskog rata, koje će biti „proslavljen u krugu prijatelja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.