U trendu

Vang pozvao SAD da ne preduzimaju nepotrebne mere

MINHEN – Šef kineske diplomatije Vang Ji u intervjuu za Rojters priznao je da je epidemija korona virusa veliki izazov za Kinu, ali je istakao da se ona dobro nosi s njim i kritikovao zemlje koje su preterano reagovale na epidemiju.

U intervjuu za Rojters u Minhenu on je pozvao SAD da ne preduzimaju nepotrebne mere u odgovoru na pojavu korona virusa koje bi mogle da ugroze trgovinu, putovanja i turizam.

Vang je istakao da je „epidemija pod kontrolom“, rekao je Vang.

„Ova epidemija je zaista iznenadna. Donela je veliki izazov Kini i svetu. Preduzeli smo tako sveobuhvatne napore u sprečavanju i kontroli virusa da ne mogu da vidim nijednu drugu zemlju koja bi to mogla da uradi“, rekao je Vang i dodao da bi bilo koji lider u nekoj drugoj zemlji taj izazov smatrao vrlo teškim.

„Ali Kina je to uspela“, dodao je.

Peking je posebno kritikovao Sjedinjene Države zbog preduzimanja drastičnih mera u vezi sa koronavirusom, koje su uključivale zabranu ulaska posetilaca iz Kine. SAD su prve objavile da evakuišu svoje državljane iz Vuhana, grada u epicentru epidemije virusa.

„Neke zemlje su pojačale mere, uključujući karantinske mere, koje su razumne i razumljive, ali za neke zemlje su preterano reagovale, što je pokrenulo nepotrebnu paniku“, rekao je.

„Siguran sam da te zemlje razmišljaju o ovome kako se situacija razvija i epidemija se postepeno dovodi pod dalju kontrolu“, kazao je. „Oni će postepeno smanjivati takva ograničenja. Jer na kraju dana te zemlje trebaju da stupe u interakciju sa Kinom.“

Korona virus je zarazio skoro 64.000 ljudi u Kini i ubio više od 1.300.

„Mi ne branimo samo život, sigurnost i zdravlje kineskih građana, već dajemo svoj doprinos globalnom javnom zdravlju i to treba prepoznati“, rekao je Vang.

Peking je pozvao zemlje da ublaže ograničenja putovanja i nastave letove nakon što su brojne aviokompanije prestale da lete za Kinu.

„Preduzeli smo najtačnije, najoštrije i najodlučnije mere za borbu protiv epidemije. Mnoge mere su prevazišle međunarodne zdravstvene propise i preporuke SZO“, rekao je Vang.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.