U trendu

Vanredne mere od poplva i dalje na rekama: Une, Kupe i Save

ZAGREB – Vanredne mere odbrane od poplava i dalje su na snazi za područja reka Une, Kupe i Save kod Jasenovca, ali je stanje daleko bolje u odnosu na protekle dane.

Vodostaj je jutros u 9 sati bio 60 centimetra niži od maksimuma, ali je i dalje zbog mogućeg izlivanja Une zatvoren put od Hrvatske Kostajnice prema Dvoru, pa se do nekih sela još uvek može samo čamcima.

Vanredne mere odbrane od poplava su i na reci Kupi Kupi na lekeničkom, petrinjskom i sisačkom području, ali je vodostaj kod Farkašića jutros počeo da stagnira.

Poplavljeno je vikend naselje u Maloj Gorici. Na lokacijama uz rijeku Kupu na području Sisačko-moslavačke županije na kojima su u toku radovi sanacije nasipa nastalih u zemljotresu, preduzimaju se i dalje sve potrebne mere stabilizacije i podizanja nasipa kako bi se spremno dočekao dolazak vodenog tala reke Kupe iz pravca Karlovca.

„Opasnosti za kuće nema. Službe rade boks-barijere koje garantiraju da neće do probijanja vode prema kućama. Možemo biti srećni da vodostaj stagnira, verujemo u dobar rasplet“, rekao je jutros Željko Tonković, načelnik Civilne zaštite Petrinje, preneo je hrvatski Večernji list.

Vanredne mere odbrane od poplave na snazi su i na području reke Save kod Jasenovca gde su također neki lokani putevi poplavljeni, ali od juče su otvorene ustave koje vodu puštaju u Lonjsko Polje tako da vodostaj Save u Jasenovcu trenutačno ne raste.

I dalje je na snazi vanredno stanje odbrane od poplava na deonicama malog sliva Lika: Lipovo polje i Lika donji tok.

Zbog izlivanja vode zatvorene su neke saobraćajnice.

Situacija na području Gračaca gde je voda ušla u kuće se poboljšava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.