U trendu

Varga: Mađarska je otvorena za dijalog sa EU

LUKSEMBURG – Mađarska je otvorena za dijalog sa Evropskom unijom, ali odbacuje dvostruke standarde i stigmatizaciju, izjavila je danas ministarka pravde Judit Varga uoči ministarskog sastanka Saveta za opšte poslove u Luksemburgu.

Komentarišući dnevni red koji se tiče vladavine prava u pojedinim zemljama, Varga je rekla novinarima da se to dešava u vreme kada je u Ukrajini u toku rat i da EU mora da pokaže solidarnost i jedinstvo, tako da fokus treba da bude na pitanjima koja ujedinjuju države članice, a ne na onima koja ih razdvajaju, preneo je MTI.

Varga je istakla da je mađarsko biračko telo nedavno dalo nacionalnoj konzervativnoj vladi po četvrti put istorijski mandat. „To je snažan i sveobuhvatan mandat, uz podršku 54 odsto birača, što nas obavezuje da ostanemo verni očekivanjima naših birača“, navela je ona.

Naši birači mogu da vide zabrinutost Evropske komisije i određenih partnera u EU, ali naši birači su građani Mađarske, kazala je ona.
Varga je naglasila da je Mađarska otvorena za dijalog u duhu međusobnog uvažavanja, primenjujući nepristrasan
pristup koji isključuje dvostruke standarde i stigmatizaciju. „Možemo da trpimo kritike i spremni smo da se pozabavimo ovim problemima“, dodala je ona.

Varga je istakla da će vlada uvek pažljivo slušati
druge države članice i njihovu situaciju u pogledu vladavine prava.

„Cilj bi trebalo da bude razmena iskustava i najboljih praksi“, kazala je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar