U trendu

Varheji: EK se zalaže za dinamičniji proces pristupanja EU

BRISEL – Komesar za proširenje EU Oliver Varheji najavio je da će Evropska komisija početkom sledeće godine predstaviti predlog nove metodologije procesa proširenja i pristupanja EU.

„Evropska komisija će početkom sledeće godine predstaviti ideje kako bi se ojačao pregovarački proces“, poručio je Varheji.

Vraheji je govoreći u Evropskom paramentu na okruglom stolu na kome učestvuju evropski paralmenatarci kao i poslanici nacionalnih parlamenata zemlja Zapadnog Balkana najavio da će se predlog Komisije odnositi na „dinamičniji proces“ pristupnja Uniji umesto trenutnog otvaranja i zatvaranja poglavlja.

„Treba da se fokusiramo na indetifikaciju prilika za bližu i raniju integraciju u oblastima od zajedničkog interesa i pre ulaska u članstvo“, ocenio je Varheji.

On je naveo da će EU nastaviti da se tokom pristupnog procesa zemlja kandidata za članstvo fokusira na vladavinu prava, ekonomski razvoj, fukcionisanje demokratskih institucija,i reformu javne administracije.

„Ovo su pitanja koja su u srcu transformacije društva na celom Zapadnom Balkanu“, kazao je Varheji.

Evropski komesar je pozvao na jači politički angažman vlasti u regionu na reformskim procesima, ali i pozvao EU da se pripremi za pristupnaje novih čallnica, ali ne po cenu ”kočenja” pristupnog procesa.

„Produbljivanje EU integracija može ići paralelno sa procesom pristupanja Uniji“, zaključio je Vraheji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.