U trendu

Varheji: Posle izbora moguć još brži napredak Srbije ka EU

BRISEL, 25. januara ( Tanjug) – Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji kaže da je napredak Srbije u oblasti vladavine prava, napravljen kroz referendum o ustavnim promenama, veoma pozitivan razvoj događaja u pristupnom procesu zemlje, ali i „jak signal nacije“ kada je reč o opredeljenosti na evropskom putu zemlje.

On je poručio da je sledeći korak primena volje naroda iskazane na referendumu i implementacija ove reforme u praksi.

”Nadam se da ćemo do kraja francuskog predsedavanja Savetom EU biti u mogućnosti da napredujemo sa evrointegracionim procesom Srbije”, poručio je Varheji.

Kostatovao je da je Evropska komisija još prošle godine preporučila otvaarnje klastera 3 sa Srbijom uz ocenu da je zemlja ispunila sva prelazna merila.

”Prošle godine otvoren je značajan kalster koji se odnosi na zelenu agenda i klimu što su velika politička, a ne samo ekonimska pitanja. Kroz klaster 3 možemo da počnemo da razgovaramo o stvarnim ekonomskim pitanjima. Sve to pokazuje sve viši nivo angažmana kada zemlja kandidat, konkretno Srbija, isuni svoj deo posla”, poručio je Varheji.

On je dodao da EU očekuje da predstojeći izbori u Sbiji budu slobodni i fer i da svi na njima učestvuju, kako bi zemlja brzo nakom izbora mogla da „čak i brže nastavi svoj EU put“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.