U trendu

Varheji: SRB se ekonomski bolje bori od drugih u regionu

BRISEL – Srbija je imala jak ekonomski razvoj pre pandemije i izgleda da je jedina zemlja gde će pandemija najmanje pogodila ekonomiju zahvaljajujući sveobuhvatnom paketu pomoći države privatnom sektoru, izjavio je danas u Evropskom parlamentu komesar za proširenje EU, Oliver Varheji.
„Postoji određeni pad u produktivnosti i zapošljavanju, ali zemlja se bolje bori nego ostatak regiona“, navodi Varheji.

On je istakao i da je budućnost celog regiona Zapadnog Balkana u EU.

„Naš strateški intreres je da region uvedemo u EU što je pre to moguće, a Srbija ima ključnu ulogu u tom procesu”, poručio je Varheji.

Varheji je u svom govoru o situaciji u Srbiji pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta naveo da je Srbija najvažniji tragovinski pratner EU u regionu i da sa jasnom evropskom perspektivom ima i jedinstvenu odgovornost u napretku celog regiona na EU putu.

”Nova Vlada u Srbiji na čelu sa premijerkom Anom Brnabić ima snažnu podršku u srpskom Parlamentu i u narodu”, ocenio je Varheji.

On dodaje da je za EU ohrabrujuća činjenica da su reforme na evropskom putu i dijalog sa Kosovom glavni prioritet nove Vlade pored borbe protiv pandemije Kovid 19.

”Imam poverenja da će nova Vlada odlučno raditi na ovim prioritetima i ojačti svoj pristupni proces sa EU. Ovo bi trebalo da bude Vlast za reforme”, kaže Varheji.

Varheji navodi da je EK u oblasti ekonomije i usklađivanja Srbije sa EU zakonodavstvom konstatovala pozitivan razvoj.

Komesar za proširenje najavljuje da će novi evropski Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan za Srbiju značiti podršku oporavku ekonomije, bolje putne i zelezničke mreže, omogućiti joj da u potpunosti ispuni ”svoju stratešeku poziciji u Evropi” i generiše dalji privredni rast i nova radna mesta.

On upozorava da će jače investicije u privredni rast u regionu biti mogući samo uz implementaciju fundamentalnih reforomi u oblsti valdavine prava i javne administracije.

Oliver Varheji je zaključujući izlaganje o Srbiji naglasio da je zemlja nastavila pozitivno da se angažuje u oblasti regionalne saradnje, a kao primer za to naveo inicijativu za stvaranje regionalnog ekonomskog tržišta od koje će dobrobit imati i evrointegracioni put i privredi rast regiona.

”Ubeđen sam da će napredak u ovim poljima otvoriti Srbiji put za dalja poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU na čemu već dugo radimo”, zaključio je Varheji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar