U trendu

Varheji: Srbija je spremna da se brže kreće ka EU, sa pravom

BRISEL, 23. aprila ( Tanjug) – Evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji, kaže da je budućnost Srbije u EU, a da su i Evropska komisija i vlasti u Beogradu spremne da rade na ubrzanju evropskog puta Srbije.

”Srpska Vlada radi naporno da bi ostvarila napredak ne evropskom putu. Sada imamo jedinstvenu priliku za to, uz snažnu Vladu Srbije, koja je podržana snažnom parlamentarnom većinom. Spremni smo da pomognemo brži napredak i znamo da je Srbija spremna da se brže kreće”, kaže Varheji.

Vraheji je povodom potpisivanja paketa od 86 miliona evra bespovratne EU pomoći Srbiji, koja dolazi iz programa pretpristupne pomoći (IPA) za 2020. godinu, naglasio da su u pitanju sredstva koja će u srednjoročnom i dugoročnom periodu pomoći oporavak Srbije, njeno usklađivanje sa EU standardima i reformske procese u zemlji.

„Prvenstvena namena ovih sredstava je podrška ekonomiji i zaštiti životne sredine”, kaže Varheji.

On podseća da je EU bila uz Srbiju od samog početak pandemoje Kovid-19, prvo kroz donacije zaštitnog materijala, respiratora, a da su prošle nedelje dogovorene i prve isporuke vakicna Fajzer za Srbiju i zemlje regiona iz programa EU.

”Srbija jako dobro stoji kada je reč o kampanji vakcinacije. Vi ste sa pravom ponosni na to. Obezbedili ste vakcine za vaš narod i podelili ih sa regionom. Na tome smo vam zahvalni”, zaključio je Vraheji.

Komesar za poširenje podseća da je EU u poslednje dve decenije uložila 450 miliona evra u zdravstveni sektor Srbije, pri čemu su izgrađene ili obnovljene 34 bolnice i obezbeđeno 280 vozila hitne pomoći.

On je zaključio da je za Evropsku komisiju, na čelu sa Ursulom fon der Lajen, Zapadni Balkan prioritet.

”Budućnost Srbije jeste u EU zajedno sa celim regionom. Zajednička budućnost u stabilnoj i prospertitetnoj Evropi je u našem zajedničkom interesu”, zaključio je Vraheji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.