U trendu

Varšava optužila Belorusiju da progoni poljsku manjinu

VARŠAVA – Varšava je danas optužila Belorusiju za progon poljske manjine, a premijer Mateuš Mazovjecki pozvao je vladu u Minsku da prestane sa uzimanjem taoca, nakon što su mediji preneli da je predsednica Udruženja Poljaka u Belorusiji uhapšena.

Rojters prenosi da su poljski mediji javili da je Andželika Boris, koja predvodi Udruženje Poljaka u Belorusiji, uhapšena u utorak u Grodnom i osuđena na 15 dana zatvora, a Mazovjecki je oštro osudio taj potez beloruskih vlasti.

„Želim da izrazim apsolutnu osudu hapšenja Andželike Boris, ne možemo da se složimo sa uzimanjem taoca na ovaj način, a samo tako možete nazvati ovakve akcije beloruskih vlasti“, poručio je poljski premijer, navodi agencija.

Rojters prenosi da su beloruski mediji saopštili, pozivajući se na ministarstvo unutrašnjih poslova, da je Boris pritvorena zbog optužbi za kršenje pravila masovnog okupljanja, a Udruženje Poljaka u Belorusiji najavilo je da će nastaviti svoj rad uprkos strahu od daljih represija nad poljskom manjinom.

Tužilaštvo u beloruskom gradu Brestu takođe je pokrenulo krivični postupak zbog sumnji za veličanje ratnih zločinaca, posle komemorativne svečanosti u poljskoj školi u Belorusiji posvećenoj Poljacima koji su se borili protiv Sovjetskog Saveza, navodi agencija.

Poljska je ranije kritikovala belorusko rukovodstvo, ugostila je beloruske opozicione političare i pozvala na koordinisanu akciju za pomoć demonstrantima u Belorusiji koji protestuju zbog navodne prevare na predsedničkim izborima prošlog avgusta na kojima je Lukašenko pobedio.

Belorusija je nakon toga proterala jednog poljskog diplomatu ovog meseca, a kao odgovor Poljska je dvojicu beloruskih diplomata proglasila nepoželjnima prošle nedelje, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.