U trendu

Vartolomej: Možemo rešiti problem ukrajinske crkve bez Moskve

BEOGRAD – Vaseljenski patrijarh Vartolomej istakao je da Konstantinopoljska crkva ima pravo da reši ukrajinsko crkveno pitanje bez učešća Moskovske patrijaršije.

„Pošto Rusija, kao odgovorna za sadašnju bolnu situaciju u Ukrajini, ne može da reši problem, Vaseljenska patrijaršija je preuzela na sebe inicijativu za rešavanje problema u skladu sa nadležnostima koje joj daju kanoni, i pravna odgovornost za eparhiju Kijeva, dobivši o tome molbu ukrajinske vlade i novu molbu patrijarha kijevskog Filareta da se razmotri njegov slučaj“, kazao je Vartolomej na saboru u Istanbulu, prenosi Sputnik.

On je dodao da „nekanonsko mešanje Moskve u stvari Kijeva i dosadašnje strpljivo gledanje Vaseljenske patrijaršije na to, ne mogu da se opravdaju nikakvim crkvenim prekršajima“.

Na teritoriji Ukrajine postoje dve verske organizacije, jedna kanonskog, a druga nekanonskog pravoslavlja.

Kanonski priznata, funkcioniše Ukrajinska pravoslavna crkva sa širokom autonomijom i pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve.

Takođe, od 1992. godine, postoji kanonski nepriznata Ukrajinska pravoslavna crkva Kijevskog patrijarhata sa patrijarhom Filaretom na čelu.

Predstavnici Moskovske patrijaršije za sada nisu reagovali na govor patrijarha Vartolomeja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.