U trendu

Vašington: Okrugli sto „Biznis sa Srbijom“

VAŠINGTON – Kao nastavak aktivnosti promocije privrednih potencijala regiona i Srbije, započetih decembra prošle godine okruglim stolom „Biznis sa Balkanom“, juče je u Vašingtonu održan okrugli sto „Biznis sa Srbijom“ na zajedničku inicijativu Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA) i Ambasade Republike Srbije u Vašingtonu.
Događaj je organizovala ACEBA kao vid promovisanja ekonomskih, trgovinskih i investicionih potencijala Republike Srbije, a u cilju povezivanja i daljeg unapređenja saradnje sa američkim privrednim subjektima, saopšteno je iz Ambasade Srbije u Vašingtonu.

Pored domaćina, predsednika Asocijacije ACEBA Erika Stjuarta na okruglom stolu su govorili zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni izaslanik Stejt dipartmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, koji se putem video-veze obratio iz Beograda, kao i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, čija je inicijalna zamisao bila organizacija ovog skupa.

Đurić izrazio je zahvalnost na pozitivnim ocenama i pohvalama dosadašnjeg ekonomskog napretka i razvoja Srbije, čemu u prilog govori sve intenzivnije prisustvo stranih kompanija i investitora u našoj zemlji.
Govoreći o dosadašnjoj odličnoj i proaktivnoj saradnji sa Asocijacijom ACEBA, on je izneo i predlog da ova Asocijacija okupi zainteresovane kompanije i organizuje posebnu poslovnu misiju za posetu našoj zemlji, što je naišlo na odobravanje prisutnih i potvrdu dolaska od strane samog predsednika Asocijacije Stjuarta.
„Budite uvereni u punu podršku i spremnost Srbije da bude domaćin poslovno-trgovinske misije ove jeseni, koja će otvoriti nova vrata ispunjenju ekonomskog potencijala naše zemlje i dodatno produbiti naše bilateralne odnose“, istakao je Đurić.
On je posebno ukazao na važnost organizacije događaja poput okruglih stolova, trgovinskih i poslovnih misija kao prilika za uspostavljanje kontakata, poverenja i saradnje koji su ključni stubovi snaženja sveukupnih odnosa Srbije i SAD.
„Diskusije i događaji poput ovog, na kojem se rađaju nove ideje, nove inicijative i novi načini povezivanja naših dveju zemalja, daju vetar u leđa i dodatni zamah našoj privrednoj saradnji, istovremeno se reflektujući i na druge aspekte naših bilateralnih odnosa“, ocenio je Đurić.
Naglasio je da samo prisustvo Eskobara kao visokog predstavnika Stejt dipartmenta i američkog ambasadora Hila govori u prilog značaju bilateralnih inicijativa ove vrste i potvrđuje američku podršku i spremnost na dalje jačanje ekonomskih odnosa sa našom zemljom.
Đurić je dodao da Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ostaje posvećena ciljevima jačanja afirmativne slike o našoj zemlji kao povoljnom investicionom i privrednom okruženju, razvoja modernih industrija i digitalizacije, kao i daljeg unapređenja bilateralnih i regionalnih odnosa, za koje je uveren da će se naći i među prioritetima buduće nove vlade.

Okrugli sto je i ovog puta okupio predstavnike velikih američkih i svetskih korporacija poput kompanija „Filip Moris“, „Viza“, „Oškoš difens“, „Merk“, „UGT rinjuablz“, „Džejkobs“, „Sitigrup“, „Palo Alto“ i drugih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar