Vašington post: Kina radi na ratovanju uz pomoć kontrole uma

VAŠINGTON – Ministarstvo trgovine SAD uvelo je sankcije kineskim tehnološkim kompanijama i saopštilo prošle nedelje da je kineska vojska uključena u „opasan posao koji je povezan sa istraživanjem o ratovanju uz pomoć kontrole uma“.

Objava o sankcijama je došla uz ograničene detalje o navodnom radu Kineske vojnomedicinske akademije i još 11 kineskih istraživačkih instituta, preneo je „Vašington post“.

Biro za industriju i bezbednost SAD saopštio je da samo kineska Akademija i njene filijale koriste „biotehnološke procese da pomognu kineskoj vojsci, a u to je uključeno i oružje za kontrolu uma“.

Tri izveštaja kineske Narodne oslobodilačke armije do kojih je došao „Insajd d ring“ bacio je svetlo na obim kineskog rada na polju mozga i pokazao je da je istraživanje u toku već nekoliko godina, ističe vašingtondski list.

Izveštaji iz 2019. godine otkrivaju razvijanje naoružanja koje cilja um, što, navodno, kineski zvaničnici nazivaju „intelektualizacijom ratovanja“.

Prema jednom izveštaju, napredak u nauci i tehnologiji doveli su do metoda i sposobnosti da pokori neprijatelja na dosad neviđene načine.

„Rat se pomerio od ubijanja neprijatelja, do paralizovanja i kontrolisanja protivnika“, navodi se u izveštaju sa naslovom „Budućnost koncepta vojne nadmoći“.

U fokusu je sada, kako se dodaje, slomiti neprijatelju volju za otporom, a ne fizički ga uništiti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar