U trendu

Vašington, Tokio i Seul razgovarali o denuklearizaciji Severne Koreje

Vlada predsednika SAD Džozefa Bajdena izrazila je spremnost da saradjuje sa Japanom i Južnom Korejom na pitanjima „denuklearizacije“ Severne Koreje, u trilateralnom razgovoru sa izaslanicima dve savezničke zemlje.

Savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan primio je juče svoje japanske i južnokorejske kolege Šigerua Kitamuru i Suhu Huna u Pomorskoj akademiji u Anapolisu kod Vašingtona.

Troje zvaničnika „podelili su zabrinutost oko nuklearnih programa i balističkih raketa Severne Koreje i ponovo potvrdili spremnost da upravljaju i rešavaju ta pitanja trilateralnom saradnjom usmerenoj ka denuklearizaciji“, navodi se u saopštenju Bele kuće izdatom sinoć posle sastanka.

Oni su pozvali na sprovodjenje rezolucija Saveta bezbednosti kojim se zabranjuju i kažnjavaju takvi programi.

„SAD su ponovo potvrdile čvrstu privrženost savezu sa Republikom Korejom i Japanom“, dok su dve azijske zemlje „naglasile važnost svojih bilateralnih odnosa“ posle jakih tenzija izmedju Seula i Tokija poslednjih godina.

Japanski premijer Jošihide Suga posetiće Belu kuću 16. aprila, i biti prvi strani lider koji će se lično sastati sa novim predsednikom Bajdenom, juče su saopštile američka i japanska vlada.

Bajden za sada ne govori mnogo o svojim namerama prema Pjongjangu, navodeći da je u toku razmatranje nove strategije posle pokušaja direktne diplomatije njegovog prethodnika Donalda Trampa sa severnokorejskim vodjom Kim Džong Unom, koja nije dovela do napredovanja u denuklearizaciji zemlje.

Sastanak u Anapolisu usledio je posle posete državnog sekretara SAD Entonija Blinkena i američkog ministra odbrane Lojda Ostina Tokiju i Seulu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.