VB: Ekološki aktivisti blokirali luku Dover, u hapšeno 12

DOVER – U britanskoj luci Dover danas je došlo do zastoja u prometu kamiona i saobraćaja, zbog protesta klimatskih aktivista.

Grupa za zaštitu životne sredine „Zaštitite Britaniju“, koja je ovog meseca blokirala London, rekla je da je više od 40 njihovih aktivista blokiralo put koji vodi do luke, preneo je Rojters.

„Radimo sa policijom i izvinjavamo se za zastoj. Luka ostaje otvorena“, saopštila je uprava luke Dover.

Policija je dosad uhapsila 12 ljudi, navodeći da su protesti razlog za zastoj.

„Policija Kenta je svesna da je došlo do zastoja u saobraćaju u toj oblasti (oko Dovera) i radi sa partnerskim agencijama kako bi minimizovala kašnjenja“, dodala je policija.

Britanska agencija za autoputeve rekla je da blokiran put A20 ka luci, gde prođe oko 6.000 kamiona dnevno i kroz engleski kanal.

„Žao nam je zbog ometanja koja pravimo. Izgleda da je to jedini način da tema zaštite Britanije dođe na dnevni red“, navode iz „Zaštitite Britaniju“, koji traže da država zaštiti 29 miliona domova u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U utorak, vlada je obezbedila sudsko naređenje u kojem se navodi da bi aktivisti mogli da se suoče sa zatvorskim kaznama ukoliko još jednom blokiraju kružni put oko Londona M25.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.