U trendu

VDT: Katnić na Cetinju bio po službenoj dužnosti

PODGORICA – Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore saopštilo je sinoć da je glavni specijalni tužilac te zemlje Milivoje Katnić boravio na Cetinju po službenoj dužnosti.

U saopštenju tužilaštva povodom, kako navode, „neadekvatnog, da ne kažemo zlonamernog tumačenja prisustva“ Katnića na Cetinju, navode da je bilo neophodno da on boravi u Osnovnom državnom tužilaštvu Cetinje zbog potencijalnog rizika koji je pratio čin ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

U saopštenju se dodaje da, na osnovu odluke, koju je u petak doneo v.d. Vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, organizovan poseban režim rada u Državnom tužilaštvu o kojem je, radi koordinacije u radu, obavešten i direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

Iz VDT-a su dodali da je odluka dostavljena Specijalnom, Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici i osnovnim državnim tužilaštvima u Podgorici, Kotoru, Nikšiću i Cetinju, prenosi RTCG.

Ističu i da će Državno tužilaštvo, povodom dešavanja na Cetinju, preduzeti sve mere i radnje iz svoje nadležnosti i pokrenuti postupak protiv svake osobe za koju se utvrdi da je počinila krivično delo „za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, bez obzira na funkciju, partijsku, nacionalnu ili versku pripadnost“.

Što se tiče konstantnih poziva na promene u Državnom tužilaštvu, iz VDT-a navode da je jedini razlog za to sprečavanje daljeg rada Specijalnog državnog tužilaštva.

„Kako se ne bi sudilo pripadnicima preko 60 kriminalnih grupa koje su do sada optužene od strane SDT-a, a posebno kako bi bili oslobođeni članovi organizovanih kriminalnih grupa koje su planirale likvidacije Glavnog specijalnog i specijalnih tužilaca“, zaključuje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.