U trendu

Velelepna palata u Madridu otvara se za javnost

MADRID – Jedan od skrivenih dragulja Madrida, dostupan do sada samo privatnim gostima ili ljubiteljima umetnosti koji su bili spremni da budu skoro tri godine na listi čekanja – neoklasicistička Palata Lirija otvoriće svoja vrata za javnost 19. septembra.

Dom 19. vojvode od Albe, koji je nosio najvišu titulu španskog plemstva, Grande, jedna od najstarijih i najbogatijih aristokratskih kuća, može pohvaliti slikama Franciska Goje, Dijega Velaskeza i Petera Paula Rubensa i jedinstvenom bibliotekom s pismima koju su napisali Kristofer Kolumbo i prvim izdanjem Don Kihota, prenosi Rojters.

„Osetite težinu istorije onog trenutka kada uđete u ovu kuću“, izjavio je za Rojters Alvaro Romero Sančes-Arjona, šef odeljenja za kulturu pri Fondaciji Kaza de Alba.

Zgrada iz 18. veka treća je palata koju je porodica Alba otvorila za posetioce od 2016. godine u nastojanju da očuvaju nasleđe porodice, koja je zabranjeno prodavati zbog njegovog istorijskog značaja za Španiju.

Kuća Alba datira iz 1400-ih, a bogatstvo se procenjuje na između 600 miliona i 3,5 milijardi evra.

U Palati Lirija, u kojoj je poslednja carica Francuske i supruga Napoleona III, Marija Eugenija de Montiho, umrla u egzilu 1920, grupe od 20 posetilaca moći će da idu u obilazak prizemlja i prvog sprata na svakih 30 minuta uz naknadu od 14 evra.

Vojvoda Karlos Fic-Džejms Stjuart i njegova porodica nastaviće da žive na drugom spratu palate, koja je obnovljena nakon teških oštećenja koje je pretrpela u bombardovanju tokom Španskog građanskog rata koji je trajao od 1936. do 1939. godine

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.