U trendu

Veličanju fašističkog režima nema mesta u Austriji

BEČ – Ekspertska komisija, koja je uspostavljena sa ciljem analize ustaškog okupljanja na komemoraciji u Blajburgu, dala je jasnu preporuku austrijskoj vladi da taj skup treba trajno zabraniti.

Ukazali su da organizatori proteklih godina nisu preduzimali potreban napor u uklanjanju ustaških simbola među učesnicima.

Čak šta više podsticali su isticanje ustaških simbola, navodi se u izveštaju ekspertske grupe.

Veličanje fašizma, na osnovu Državnog sporazuma Austrije, treba zabraniti, dodali su oni.

Poslednja komemoracija u Blajburgu održana je pre dve godine, zbog pandemije, i ona bi mogla biti i poslednja.

Inače okupljanje u Blajburgu organizovao je Počasni blajburški vod pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora.

U analizi skupa u Blajburgu učestvovali su eksperti Ministarstva unutrašnjih poslova, istoričari, pravnici i predstavnici rimokatoličke crkve, a komisija je uspostavljena 2019. godine, nakon više godišnjih ustaških ekscesa u Blajburgu.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer istakao je, povodom preporuke Komisije, da se mora zabraniti svaki pokušaj širenja desničasko-ekstremističkih i revizionističkih stanova na skupovima.

„Takođe nacistički i fašistički simboli nemaju šta da traže na komemoracijama. Za veličanje režima terora nema mesta u Austriji“, podvukao je on.

Stranka Zelenih izrazila je zadovoljstvo zaključkom ekspertske komisije.

„Posebno u Državnom ugovoru Član 9 jasno ukazuje da se mora sprečiti svako veličanje nacizma i svakog oblika fašizma. Uzimajući to u obzir izveštaj eksperata smatra da se okupljanje, takozvana komemoracija na Lojpašom polju, u obliku koji poznajemo do 2019. godine mora ubuduće zabraniti. Sada je pravni okvir rešen, i Zeleni pozdravljaju da proslava u Blajburgu ne može da se tretira kao komemoracija“, istakla je poslanica Zelenih Olga Foglauer.

Ekspertska komisija u svom izveštaju ukazuje i da natpisi kao što su „Čast i slava paloj hrvatskoj vojsci, maj 1945“ i amblemi na dva spomen obeležja u Blajburgu treba da se uklone.

„Natpisi i amblemi ne služe sećanju, već veličanju fašističkog ustaškog režima i njegovih vojnika“, ocena je eksperata.

Simboli na spomen obeležjima su u suprotnosti sa zakonom o zabrani nacističkih obeležja, jer se koriste simboli jedne jednice S S divizije, konkretno je reč o grbu NDH, naveli su oni.

Austrijska vlada će, s tim u vezi, proširiti zakon o zabranjenim simbolima sa, pored već zabranjenih ustaških simbola, simbolima HOS-a.

U Beču se podseća da HOS nije bio samo ime ustaške vojske, već i paravojna jedinica 1991-1993, koja upada u oči zbog direktnih i pozitivnih izjava vezano za hrvatski fašizam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar