U trendu

Velika Britanija: Državni sekretar za Severnu Irsku podneo ostavku

Britanski državni sekretar (ministar) za Severnu Irsku Brendon Luis jutros je podneo ostavku, navodeći „etičke razloge“, a to se dešava usred akutne političke krize u vladi Borisa Džonsona, jer su to učinili i ministri trezora, bezbednosti i nauke Helen Vhateli, Damian Hinds i Džordž Friman.

Luis je premijeru rekao da ostavku podnosi sa „žaljenjem“, ali i da podeljena Konzervativna partija ne može da pobedi na izborima, prenosi BBC.

„Odluka o napuštanju vlade nikada se ne donosi olako, posebno u tako kritičnom trenutku za Severnu Irsku. Odvojio sam mnogo vremena da razmotrim ovu odluku, pošto sam vam sinoć opširno izložio svoj stav“, rekao je on.

„Izašao sam i branio ovu vlast i javno i privatno. Međutim, sada smo prošli tačku bez povratka“, napisao je Luis.

Ministar nauke Džordž Friman napisao je premijeru Džonsonu da više nema poverenja u vodjstvo.

Iako nije eksplicitno rekao da napušta funkciju ministra, naveo je da mu je bila „velika čast služiti zemlji, kruni i Konzervativnoj stranci u Vladi“.

Ministar bezbednosti Damian Hinds najavio je ostavku napisavši da je „zbog države, i poverenja demokratiju, neophodno imati promenu rukovodstva“

Ministarka trezora Helen Vajtli je u svom pismu o ostavci premijeru napisala da se poslednjih meseci zalagala za to da Boris Džonson nastavi funkciju, ali da je ograničen broj puta kada je moguće „izviniti se i nastaviti dalje“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar