U trendu

Velika Britanija pooštrava sankcije protiv Lukašenka

LONDON – Velika Britanija je od danas uvela sankcije na izvoz kalijuma i naftnih derivata iz Belorusije kako bi izvršila pritisak na predsednika Aleksandra Lukašenka, pokušala da umanji prihode države i izoluje njegove bliske saradnike.

Britanske sankcije podrazumevaju zabranu korišćenja svih beloruskih hartija od vrednosti i drugih instrumenata koji se koriste na tržištu novca, navodi se u izveštaju Rojtersa.

U paket sankcija su uključene i zabrane beloruskim avio-prevoznicima da preleću ili da slete na teritoriju Velike Britanije, a onemogućeno je i pružanje tehničke podrške floti luksuznih aviona predsednika Aleksandra Lukašenka.

„Ove sankcije pokazuju da Velika Britanija neće prihvatiti postupanje Lukašenka nakon lažiranih izbora. Njegov režim ne prestaje da urušava demokratiju i da krši ljudska prava u Belorusiji“, poručio je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je danas zapadne zemlje na pregovore umesto u eskalaciju i rat sankcijama, odbacivši nove sankcije Velike Britanije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.