U trendu

Velika Britanija razmatra i bojkot SP – ako je Rusija povezana sa trovanjem agenta

Velika Britanija razmatra mogućnost bojkota Svetskog kupa u fudbalu čiji je domaćin Rusija, ukoliko bude utvrđeno da je Moskva odgovorna za trovanje bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije, piše britanski dnevnik „Tajms“ pozivajući se na bezbednosne izvore.

Kako prenose mediji u Srbiji, ovaj list navodi da britanski zvaničnici vrše razgovore sa američkim i evropskim saveznicima o koordinisanom odgovoru, uključujući diplomatske, ekonomske i vojne mere, ukoliko bude utvrđeno da su Skripal i njegova ćerka bile na meti Kremlja.

– Bojkot svetskog fudbalskog kupa je sigurno jedna od opcija o kojima se razgovora – istakao je izvor.

Prema pisanju lista, bojkot bi mogao obuhvatati „sprečavanje višerangiranih političara i zvaničnika da prisustvuju ili čak povlačenje reprezentacije Engleske sa turnira“.

– Postoji mogućnost da će se i od drugih zemalja, poput Poljske, Australije i Japana, čiji su timovi učesnici kupa, biti traženo da prate primer Britanije. Razgovara se o nizu mera – dodaje izvor.

Lokalna policija je saopštila da su 4. marta Skripal (66) i njegova ćerka Julija (33) pronađeni bez svesti na plaži u Salisberiju, nakon što su izloženi nepoznatom nervnom agensu. Oboje su u teškom stanju u bolnici.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov juče je izjavio da je Rusija spremna da pomogne u istrazi u bilo kojem slučaju, uključujući i incident u Salisberiju, ukoliko se iskoriste zvanični kanali za zahtev, prenose mediji u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar