„Velika prednost nekim čudom nestala, možda se vrati…“

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp istakao je danas na Tviteru da je njegova velika prednost koji je imao tokom izborne noći u pojedinim saveznim državama „nekim čudom nestala“ i izrazio nadu da će ponovo preuzeti vođstvo u ovim u kojima se još prebrojavaju glasovi.

„Imao sam tako veliku prednost u svim ovim državama do kasno u izbornu noć, samo da bih video da te prednosti nekim čudom nestaju kako dani prolaze. Možda će se te prednosti vratiti kako budu napredovale naše pravne procedure“, naveo je Tramp na Tviteru.

Pola sata ranije, Tramp je na Tviteru poručio demokratskom kandidatu Džou Bajdenu da nema pravo da tvrdi da je pobedio na izborima.

„Džo Bajden ne bi trebalo da tvrdi da polaže pravo na funkciju predsednika. I ja bih to mogao da tvrdim. Pravni postupci tek počinju“, poručio je Tramp, u vreme kada se privodi kraju prebrojavanje glasova na izborima u SAD.

Tramp je u izbornoj noći proglasio pobedu, ali su, u međuvremenu, glasovi u korist njegovog demokratskog protivkandidata počeli da se povećavaju u nekim od ključnih država, uključujući i one u kojima je Tramp bio u prednosti.

Tramp i republikanci su najavili pravne akcije u državama u kojima je Bajden preokrenuo rezultat kako bi osporili načine prebrojavanja glasova na sudu, pre svega onih koji su stigli poštom nakon dana izbora.

Skoro tri dana od zatvaranja birališta u SAD, još se ne zna ko je pobednik predsedničkih izbora, mada je kandidat demokrata Džo Bajden bliži ulasku u Belu kuću.

U finišu trke glasovi se i dalje prebrojavaju u pet saveznih država – Pensilvaniji (20 elektorskih glasova), Džordžiji (16), Nevadi (6), Arizoni (11) i Severnoj Karolini (15).

CNN navodi, da sveukupno na nivou SAD, Bajden ima 253 glasova elektora, a Tramp 213. Za ulazak u Belu kuću jednom od dvojice kandidata je potrebno da osvoji najmanje 270 glasova od 538 elektora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.