U trendu

Veliki alplauz Britanaca za kapetana Toma

LONDON – Ljudi širom Velike Britanije učestvovali su danas u velikom aplauzu u čast kapetana sera Toma Mura, stogodišnjeg ratnog veterana koji je juče preminuo, a koji je postao planetarni heroj prikupljajući novac za pomoć zdravstvenom sistemu i građanima tokom pandemije.

U velikom aplauzu učestvovao je i premijer Boris Džoson i to tako što je stajao ispred rezidencije u Dauning stritu 10 i ponovo oživeo „aplauz za negovatelje“, kojim su Britanci odavali poštu medicinskim radnicima svake nedelje prošlog proleća, piše Gardijan.

„Večeras smo odali počast kapetanu seru Tomu Muru i svim zdravstvenim radnicima kojima je pomogao prikupljajući sredstava“, objavio je Džonson na tviteru zajedno sa videom u kojem on i njegova verenica Keri Simonds aplaudiraju.

Ranije je u parlamentu održan minut ćutanja, a poslanici u Donjem domu pognuli su glave u znak počasti i tapšali u znak priznanja za njegova dostignuća.

Mur je prikupio skoro 33 miliona funti za dobrotvorne organizacije Nacionalnog zdravstva tako što je uoči svog 100. rođendana prošlog aprila sto puta prepešačio dužinu svoje bašte. Osvojio je time srca Britanaca tokom prvog zaključavanja zemlje i podstakao mnoge druge kampanje kojima je prikupljen novac za zdravstveni sistem.

Kapetan Tom Mur preminuo je juče u bolnici na Bedfordu od posledica kovid-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.