U trendu

Veliki vatromet u Madjarskoj u senci otpuĆĄtenih meteorologa

Veliki vatromet odrĆŸan je danas pod mirnim nebom u glavnom gradu Madjarske poĆĄto je odlaganje manifestacije proĆĄlog vikenda zbog najavljenog nevremena dovelo do otpuĆĄtanja vrhunskih meteorologa u drĆŸavi zbog netačne vremenske prognoze.

DanaĆĄnja proslava nacionalnog praznika Madjarske koja je trebalo da se odrĆŸi pre nedelju dana, privukla je desetine hiljada ljudi na Dunav u BudimpeĆĄti koji su prisustvovali, kako su zvaničnici opisali, najvećem evropskom vatrometu.

U ponedeljak su dva najviĆĄa zvaničnika madjarske Nacionalne meteoroloĆĄke sluĆŸbe otpuĆĄtena nakon ĆĄto je vladin komitet koji upravlja prazničnim dogadjajima odloĆŸio manifestaciju zbog vremenske prognoze meteoroloĆĄke sluĆŸbe koja je najavila jaku kiĆĄe te večeri.

Oluja je ipak te noći pogodila druge oblasti Mađarske, ali ne i glavni grad. Ć ef meteoroloĆĄke sluĆŸbe Kornelija Radič, koja je sluĆŸila od 2013, i njen zamenik Đula Horvat, koji je na toj funkciji od 2016, ostali su bez posla.

OtpuĆĄtanja su dovela do optuĆŸbi kritičara madjarske nacionalističke vlade, koju predvodi premijer Viktor Orban, za kazneni politički pritisak koji podseća na komunističku proĆĄlost Madjarske.

Akademici i naučnici u Mađarskoj dugo se ĆŸale na pritisak koji se vrĆĄi na nezavisna naučna tela, a Orbanova vlada je optuĆŸena za korupciju, nepotizam i antidemokratske tendencije.

Mađarska vlada kaĆŸe da su otpuĆĄtanja u vezi sa prognozom od 20. avgusta, ali da je ministar koji je nadgledao meteoroloĆĄke sluĆŸbe i ranije bio nezadovoljan njenim radom.

Mađarska vlada je u sredu imenovala Lasla Hanjeca, potpredsednika meteoroloĆĄke sluĆŸbe za ekonomska pitanja, za svog privremenog ĆĄefa. Od 19 vodećih zvaničnika u agenciji, Hanjec, koji nije meteorolog, bio je jedan od samo dvojice koji nisu potpisali pismo kojim se zahteva vraćanje otpuĆĄtenih meteoroloĆĄkih ĆĄefova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.