U trendu

Veliki vatromet u Madjarskoj u senci otpuštenih meteorologa

Veliki vatromet održan je danas pod mirnim nebom u glavnom gradu Madjarske pošto je odlaganje manifestacije prošlog vikenda zbog najavljenog nevremena dovelo do otpuštanja vrhunskih meteorologa u državi zbog netačne vremenske prognoze.

Današnja proslava nacionalnog praznika Madjarske koja je trebalo da se održi pre nedelju dana, privukla je desetine hiljada ljudi na Dunav u Budimpešti koji su prisustvovali, kako su zvaničnici opisali, najvećem evropskom vatrometu.

U ponedeljak su dva najviša zvaničnika madjarske Nacionalne meteorološke službe otpuštena nakon što je vladin komitet koji upravlja prazničnim dogadjajima odložio manifestaciju zbog vremenske prognoze meteorološke službe koja je najavila jaku kiše te večeri.

Oluja je ipak te noći pogodila druge oblasti Mađarske, ali ne i glavni grad. Šef meteorološke službe Kornelija Radič, koja je služila od 2013, i njen zamenik Đula Horvat, koji je na toj funkciji od 2016, ostali su bez posla.

Otpuštanja su dovela do optužbi kritičara madjarske nacionalističke vlade, koju predvodi premijer Viktor Orban, za kazneni politički pritisak koji podseća na komunističku prošlost Madjarske.

Akademici i naučnici u Mađarskoj dugo se žale na pritisak koji se vrši na nezavisna naučna tela, a Orbanova vlada je optužena za korupciju, nepotizam i antidemokratske tendencije.

Mađarska vlada kaže da su otpuštanja u vezi sa prognozom od 20. avgusta, ali da je ministar koji je nadgledao meteorološke službe i ranije bio nezadovoljan njenim radom.

Mađarska vlada je u sredu imenovala Lasla Hanjeca, potpredsednika meteorološke službe za ekonomska pitanja, za svog privremenog šefa. Od 19 vodećih zvaničnika u agenciji, Hanjec, koji nije meteorolog, bio je jedan od samo dvojice koji nisu potpisali pismo kojim se zahteva vraćanje otpuštenih meteoroloških šefova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar