U trendu

Velikim kruzerima zabranjuje se ulazak u Veneciju od avgusta

U centar Venecije od 1. avgusta neće više moći da uplovljavaju veliki kruzeri, optuženi da ugrožavaju istorijski centar Venecije koji se nalazi na spisku svetske baštine Uneska, saopštila je danas italijanska vlada.  

Italijanski premijer Mario Dragi pozdravio je važnu etapu za očuvanje venecijanskih laguna, koje su decenijama izložene stalnim dolaskom brodova sa milionima posetilaca tom gradu.

Branioci nasledja i životne okoline već godinama ukazuju na velike brodove koji ugrožavaju osetljivi ekosistem laguna i temelje venecijanskog istorijskog centra.

Rasprava je ponovo pokrenuta prošlog meseca sa povratkom kruzera posle više meseci prekida zbog pandemije.

Brodovi sa više od 25.000 tona bruto težine, duži od 180 metara, i viši od 35 i čije su emisije sumpora iznad 0,1 odsto, više neće moći da udju u luku Svetog Marka, kanal Svetog Marka i kanal Džudeka.

Moraće da pristanu u industrijsku luku Margera, gde će se obezbediti infrastrktura, dok će manji kruzeri (sa oko 200 putnika) moći i dalje da pristaju u centar grada, navodi se u saopštenju vlade.

Ministar kulture i nasledja Dario Franćeskini rekao je da je Italija time želela da izbegne konkretan rizik od upisa grada na spisak ugrožene baštine.

Vlada je užurbano danas donela ovu odluku jer su savetodavna tela Uneska predložila krajem juna da se Venecija upiše na spisak ugrožene svetske baštine, a Komitet svetske baštine treba da razmatra to pitanje na sastanku u Kini od 16. do 31. jula.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.