U trendu

Verujem u ujedinjenu Evropu, svi treba da budemo u okviru nje

BLED – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na Bledskom strateškom forumu da veruje u ujedinjenu Evropu i da samo ujedinjena Evropa može kako treba da odgovori na krizu.

„Verujem da svi od nas treba da budemo deo ujedinjene Evrope“, istakao je Vučić na završetku prvog liderskog panel BSF – a „Budućnost Evrope – odoleti i istrajati“, odgovarajući na pitanje šta će biti ključno za budućnost Evrope.

Vučić je zahvalio posebno Davidu Sasoliju i Šarlu Mišelu, dodajući da je tačno to što je rekao Mišel da je EU započela jedan veliki projekat koji ima sasvim opipljive rezultate.

„Znamo sve naše zadatke i šta sve treba da promenimo (na putu ka EU). Ne mogu da kazem da molimo, ali to je naša želja da uđemo u EU. Na kraju, potrebnio smo jedni drugima. Ako pogledamo, na primer, Srbe i Hrvate, ne možemo da se složimo gotovo ni oko čega u vezi sa prošlošću, ali verujem da bez saradnje Srba i Hrvata ne možemo da preživimo u budućnosti, da ne kažem da ne možmeo da poboljšamo sadašnju poziciju“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da zato veruje ne samo u pomirenje već i praktičan pristup koji će dovesti do boljih rešnja u buducuyhnosti i ponovio da veruje u ujedinjenu Evropu.

Premijer Mađarske Viktor Orban je skrenuo pažnju da su svi migranti koji sada dolaze muslimani koji menjaju, kako je rekao, kompoziciju evropskog kontinenta.

Istakao je da će to što se sada dešava biti glavni izazov za opstanak hrišćanskog kulturnog nasleđa u Evropi.

„Tako da je moja vizija da Evropa ostane zajedno a glavni uslov je ekonomski uspeh, jer ako njega nemamo nema ni političke baze za zajedničke vrednosti“, poručio je Orban.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli je rekao da je njegov moto, kada je reč o budućnosti EU – ujedinjeni u različitosti.

Potpredsednica za demografiju i demokratiju, Evropska komisija Dubravka Šulca je navela da je istraživanje pokazalo da za građane Evrope nije glavni prioritet zdravlje, kao što se to pre mislilo, već evropski grin dil, klimatske promene i evropska demokratija.

Predsednik Vlade Slovačke Eduard Heger smatra da ako EU želi da „raste“, a da treba da „raste“, da mora da postane lider u svetskoj politici.

Kaže da u EU više raspravljaju o svetskim problemima nego o evropskim zato što je to povezano, tako da treba samo tražiti načine i verovati u uspeh.

Premijer Andrej Babiš kaže da je potrebna „tvrda“ moć, ekonomska i vojna i da se slaže sa Orbanom, kao i da treba do kraja ostvariti četiri slobode – kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je ukazao na značaj unutrašnjih javnih političkih debata kada je reč o budućnosti EU, a predsednik Vlade Grčke Kirjakos Micotakis je rekao da je EU prethodnih godina dosta toga postigla i da su među tim uspesima i odgovor na kovid.

Micotakis kaže da bi članice EU trebalo da naprave mali korak nazad da bi mogle da naprave veliki skok u budućnosti, kao i da je za njega Evropa „umetnost malih kompromisa kako bi se dostigle velike ambicije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.