Veselji: Nejedinstvo Albanaca najveća pretnja Kosovu

TIRANA – Za Kosovo danas nema veće pretnje od nejedinstva političkih činilaca, izjavio je danas u Tirani predsednik kosovskog parlamenta, Kadri Veselji, i dodao da se to događa, prema njegovim rečima, u trenutku kada u poslednoj fazi dijaloga sa Beogradom treba da bude postignut sporazum o „uzajamnom priznanju i članstvu Kosova u UN“.

Veselji je, kako je prenela ATA, nakon razgovora sa predsednikom parlamenta Albanje Gramozom Ručijem, rekao da je glavni cilj prištinskih vlasti u ovom trenutku isključivo postizanje konsenzusa političkih činilaca o dijalogu sa Beogradom.

„Nije vreme za predstave vlasti, već za dijalog u interesu napretka današnjih i budućih generacija. Vreme je da ojačamo državu, suverenitet države i imamo evropsku perspektivu“, rekao je Veselji.

Vreme je, kaže Veselji, za otvaranje nove perspektive za Kosovo i zato je potrebno da vlada i opozicija u dijalogu sa Beogradom deluju jedinstveno.

Iako kosovski parlament nije potvrdio zamenika premijera Fatmira Ljimaja za šefa kosovskog tima za dijalog, Veselji je rekao da je on dobio taj mandat i da će izabrani tim raditi na osnovu platforme koja će biti usvojena u skupštini.

To je, kako je rekao, važno jer se Kosovo kreće ka Zapadu – EU i članstvu u NATO.

„Veoma smo ponosni što za doživonog partnera imamo Sjedinjene Američke Države, a podržavaju nas i druge zemlje Zapada i EU“, rekao je Veselji.

On, kako se navodi, nije pružio priliku novinarima da mu pstave pitanja, već je samo kratko rekao da se o „miru, dobrom okruženju, našoj državnosti ne može pregovarati“.

Rući je novinarima nakon susreta sa Veseljijem rekao da je glavna tema njihovog razgovora bio dijalog Beograda i Prištine, što je, kako kaže, pravi put i najefikasniji mehanizam za normalizaciju odnosa „dve države“ održivo rešenje koje će garantovati sprovođenje postignutih sporazuma, a pre svega „međusobnog priznavanja“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.