U trendu

Vidodo: Putin ce doci na samit G20 ukoliko situacija dozvoli

DŽAKARTA – Predsednik Ruske Federacija Vladimir Putin prisustvaće predstojećem samitu lidera G20 na Baliju ukoliko „situacija dozvoli“, saopštio je danas predsednik Indonezije DŽoko Vidodo.

Vidodo, koji je predsedava ovogodišnjem samitu G20, rekao je da Putin tokom telefonskog razgovora prošle nedelje nije isključio prisustvo samitu na Baliju.

„Ali ako ne uspe da dođe, možda će se pridružiti virtuelnim putem“, rekao je Vidodo.

List Fajnenšel tajms je ranije preneo Vidodove navode da je stekao utisak tokom razgovora sa Putinom da ruski predsednik neće prisustvovati samitu.

Očekuje se da će na sastancima na Baliju osetiti tenzije zbog rata u Ukrajinu, koji Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Kao domaćin G20, Indonezija se odupirala pritiscima zapadnih zemalja i Ukrajine da povuče pozivnicu Putinu, rekavši da nema ovlašćenja da to učini bez konsenzusa među članicama.

Vidodo je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da je Rusija dobrodošla na samit.

„G20 nije zamišljen da bude politički forum. Zamišljen je da se bavi ekonomijom i razvojem“, zaključio je Vidodo.

Indonezija je pozvala i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je rekao da neće učestvovati ako Putin bude prisustvovao.

Očekuje se da će samitu prisustvovati još nekoliko svetskih lidera, uključujući predsednika SAD Džoa Bajdena i predsednika Kine Si Đinpinga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.