Vijesti: Krivokapić rekao da u vladi neće biti lideri DF

PODGORICA – Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić preneo je danas liderima Demokratskog fronta da nova vlada treba da ima ekspertski karakter i da u njoj nema mesta za bilo mkoga od lidera Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Pokreta za promjene, pišu podgoričke „Vijesti“ pozivajući se na neimenovane izvore.

Kako navodi list, lideri DF se nisu složili sa ovakvim stavom i poručili su Krivokapiću da će tražiti novog mandatara.

Krivokapić je svoj stav obrazložio obećanjem koje je dao glasačima nove većine da će, kako prenose „Vijesti“, „posle tridesetogodišnje partitokratije Demokratske partije socijalista (DPS), koja je opljačkala Crnu Goru i zarobila njene institucije, ponuditi parlamentu pre svega stručnu vladu, ali i političku jasno definisanu kao antirežimsku i proevropsku“.

„Krivokapić je u razgovoru sa Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem (Nebojša Medojević nije prisustvovao) odao priznanje liderima DF na borbi protiv režima, ali i objasnio da timski rad vlade kakvu planira traži drugačiji profil ličnosti“, dodaje podgorički list.

Knežević i Mandić su odgovorili da su oni dobili ogromnu podršku građana na izborima, da DF treba da bude kičma nove vlasti i da to znači da i oni personalno budu u novoj vladi.

Kako navode „Vijesti“, Mandić je eksplicitno tražio od Krivokapića da u protivnom vrati mandat i da će oni tražiti novog mandatara.

Krivokapić je kazao da ne vidi razlog za vraćanje mandata i nije se složio sa ocenom da su lideri DF dominantno doprineli rezultatu, ali da uvažava njihov doprinos i da je zbog toga i ponudio značajan broj resora partijama koje čine DF.

Sastanak je završen na tim pozicijama, a Mandić i Knežević su najavili da će razgovarati sa vođstvom Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA sa namerom da dođu do dogovora oko nove vlade sa drugim premijerom, navode „Vijesti“.

Krivokapić je ranije danas na Tviteru poručio da se nijedna stranka pobedničke koalicije ne isključuje iz procesa formiranja vlade, ali da insistranje na pojedincima iz tih koalicija nije interes ni građana ni države.

„Crnu Goru čekaju teški i istorijski izazovi koje samo vlada sa ekspertskim karakterom može prevazići“, naveo je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.