U trendu

Više od 250.000 Izraelaca protestovalo zbog plana o reformi pravosuđa

Više od 250.000 Izraelaca protestovalo je večeras zbog spornog plana o reformi pravosuđa koju sprovodi nova vlada premijera Benjamina Netanjahua.

Demonstracije širom zemlje održane su desetu subotu zaredom. Izraelski mediji navode da se u Tel Avivu okupilo više od 200.000 ljudi, a oko 50.000 u Haifi na severu i 10.000 u Berševi na jugu.

Hiljade ih je demonstriralo ispred rezidencije predsednika Izraela u Jerusalimu, a demonstracija je bilo i u Ašdodu i Ranani.

Demonstranti su večeras Tel Avivu aplaudirali regionalnom komandantu policije Amihaju Ešedu koga je ministar nacionalne bezbednosti ultranacionalista Itamar Ben-Gvir pokušao da smeni zbog navodno blage reakcije policije na antivladine demonstracije.

Uprkos demonstracijama Netanjahu i njegovi saveznici su najavili da će nastojati da sprovedu reforme da bi se Vrhovni sud lišio nadležnosti da razmatra zakone i da koalicija političara ima kontrolu nad postavljenjem sudija.

Protivnici reformi upozoravaju da će promene uništiti sistem kontrole i ravnoteže i da će vlast biti koncentrisana u rukama premijera i njegovih saveznika.

„Mi potestujemo jer ako ne bismo, to bi značilo da smo saglasni. Nikada nećemo pristati da ukinemo demokratiju u ovoj zemlji. Vrlo je važno da skrenemo pažnju širom sveta“, rekla je jedna demonstrantkinja, preneo je AP.

Stotine izraelskih žena aktivistkinja za ljudska prava se i ove subote obuklo poput likova iz televizijske serije „Sluškinjina priča“ i u centru Tel Aviva se pridružilo glavnom protestu.

Uzbuna nastala zbog planova o reformi Netanjahuove vlade gurnula je Izrael u jednu od najgorih unutrašnjih kriza.

Uz proteste u kojima učestvuje desetine hiljada Izraelaca i koji su nedavno postali nasilni, protivljenje je pojačano širom izraelskog društva i poslovni lideri i pravni zvaničnici se izjašnjavaju protiv i upozoravaju na pogubne posledice plana.

Jaz koji je nastao u Izraelu nije poštedeo ni vojsku i u njenim redovima postoji protivljenje reformama bez presedana. Kritičari takođe kažu da Netanjahu, kome se sudi za korupciju, ima ličnog interesa da se oslobodi optužbi zahvaljujući reformi.

Netanjahu poriče da je bilo šta loše učinio i tvrdi da reforma nema veze sa njegovim suđenjem.

U protestima dominiraju pripadnici sekularne srednje klase u Izraelu.

Izraelska arapska manjina koja čini oko 20 odsto populacije uglavnom ne učestvuje u njima zbog diskriminacije u Izraelu i odnosa prema Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali i blokiranom pojasu Gaze.

Demonstranti su večeras najavili još jedne masovne demonstracije za četvrtak pod parolom „dan eskalirajućeg otpora“, te da će su sredu pokušati da ometu planiranu Netanjahuovu posetu Berlinu kao što su prošlog četvrtka to učinili kada je putovao u Rim.

Netanjahu i njegova supruga su helikopterom prebačeni do aviona jer su demonstranti svojim vozilima blokirali prilaze međunarodnom aerodromu kraj Tel Aviva.

Demonstranti su ocenili da su ove nedelje od ključnog značaja za očuvanje izraelske demokratije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar