U trendu

Više stotina Palestinaca ponovo demonstriralo u Pojasu Gaze

GAZA – Više stotina Palestinaca demonstriralo je danas u blizini izraelske granice u južnom Pojasu Gaze, pozivajući Izrael da ublaži blokadu njihove teritorije.

Izraelska vojska objavila je da pojačava trupe duž granice uoči demonstracija, a dok su se demonstranti približavali graničnoj ogradi, vojska je ispalila suzavac da zadrži okupljene, prenosi agencija AP.

Demonstracije koje su bile održane u subotu postale su nasilne kada je na desetine ljudi prišlo utvrđenim barikadama i počelo da baca kamenje i eksplozivne naprave na izraelske vojnike.

Izraelski granični policajac je tada pogođen iz vatrenog oružja i teško ranjen.

Potpukovnik izraelske vojske Amnon Šefler rekao je da su demonstranti u subotu ispalili eksplozivne naprave na vojnike i pokušali da sruše ogradu.

„Oni nerede predstavljaju kao mirne“, rekao je on i dodao da su ti neredi izuzetno nasilni.

On je odbio da kaže koliko je trupa mobilisano danas, ali je rekao da je broj mnogo veći nego u subotu i da uključuje snage za kontrolu nereda.

Hamas je organizovao proteste u pokušaju da izvrši pritisak na Izrael da ublaži njegovu blokadu Gaze.

Izrael je prošle nedelje objavio da je postigao dogovor s Katarom da ova zemlja nastavi isplatu pomoći za hiljade porodica u Pojasu Gaze, što je korak koji ima za cilj ublažavanje tenzija na palestinskoj teritoriji pod kontrolom Hamasa nakon 11-dnevnog konflikta u maju.

Katar je tokom poslednjih godina obezbedio stotine miliona dolara najsiromašnijim porodicama u Gazi, a ta sredstva su bila ključni izvor stabilnosti za ovu osiromašenu teritoriju, gde se nezaposlenost kreće oko 50 odsto, navodi AP.

Izrael je, međutim, posle konflikta sa Hamasom u maju, blokirao plaćanja, uz obrazloženje da je to mera zaštite kako novac ne bi stizao do pripadnika tog pokreta, pošto je prema sistemu koji je funkcionisao pre sukoba, oko 30 miliona dolara u gotovini svakog meseca isporučivano u Gazu preko prelaza pod kontrolom Izraela.

Najmanje 254 osobe poginule su tokom majskog konflikta u Gazi i Izraelu, uključujući 67 dece i 39 žena, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.