U trendu

Više stotina ukrajinskih vojnika zavrsilo obuku u Britaniji

LONDON – Stotine ukrajinskih vojnika završilo je vojnu obuku u Britaniji, uključujući i onu na višecevnim sistemima za lansiranje raketa (MLRS) koje britanska vlada isporučuje Kijevu kao vid pomoći u borbi protiv ruske artiljerije, prenosi Rojters.

Novinari su pozvani da zabeležee detalje obuke, gde se moglo videti kako ukrajinski vojnici pune i pucaju iz lakih topova kalibra 105 mm tokom vežbi u Solsberiju, u južnoj Engleskoj, što je deo programa za više od 450 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga uz podršku Novog Zelanda, a prikazani su i MLRS sistemi u upotrebi, navodi britanska agencija.

To je deo šireg međunarodnog paketa podrške Kijevu, nakon ruske invazije 24. februara, kojom Zapad pokušava da pomogne Ukrajini da odbije ruske snage obezbeđujući sve naprednije sisteme naoružanja i obuku za njihovo korišćenje.

Tokom posete Kijevu ovog meseca, britanski premijer Boris Džonson ponudio pokretanje velike operacije sa potencijalom za obuku do 10.000 ukrajinskih vojnika svakih 120 dana, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.