U trendu

Visoke tehnologije, migranti i zelena agenda teme „samita tri amigosa“

MEKSIKO SITI – Američki predsednik Džozef Bajden, meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador i kanadski premijer Džastin Trudo sastali su se u Meksiko Sitiju na skupu poznatom kao „samit tri amigosa“ i obećali da će poboljšati lance snabdevanja nakon ozbiljnih poremećaja tokom pandemije korona virusa, prenosi Rojters.

Lopes Obrador rekao je da će Meksiko pomoći Bajdenu da spreči trgovinu sintetičkim opioidnim analgetikom fentanilom, koji se smatra uzrokom smrti više hiljada ljudi u SAD.

Lideri tri zemlje obećali su i da će smanjiti karbonski otisak svojih zemalja, koji predstavlja ukupnu količinu emitovanih gasova staklene bašte proizvedenih direktno ili indirektno od strane pojedinca, organizacije, događaja ili proizvoda, i rešiti pitanje inflacije.

Sjedinjene Države, Meksiko i Kanada će istražiti standarde za razvoj vodonika kao čistog izvora energije, navele su tri zemlje u zajedničkom saopštenju, juče nakon sastanka njihovih lidera u Meksiko Sitiju ranije tog dana.

Saopšteno je da će tri zemlje takođe „brzo delovati“ na primeni rešenja za čistu energiju, povećanju proizvodnje i prelazak na vozila sa nultom emisijom i na čistija goriva.

„Radimo na budućnosti kako bismo ojačali našu saradnju u lancima snabdevanja i ključnim mineralima što će nam omogućiti da nastavimo da ubrzavamo naše napore da izgradimo tehnologije sutrašnjice ,upravo ovde u Severnoj Americi“, saopštio je Bajden na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima Meksika i Kanade nakon trilateralnog sastanka.

Lopez Obrador je rekao da će region promovisati ekonomski razvoj time sto će formirati komitet za supstituciju uvoza kako bi Severna Amerika bila manje zavisna od drugih delova sveta.

Bela kuća je saopštila da će te tri zemlje poboljšati legalne puteve za migrante, a Lopez Obrador je ponovo pozvao Bajdena da izvrši pritisak na Kongres SAD da donese mere kojima bi se regulisao migracioni status miliona Meksikanaca u SAD.

Vašington želi da Kanada pomogne u suočavanju sa sve većim brojem migranata na granici SAD sa Meksikom, saopštila je u utorak portparolka Stejt departmenta.

Mogući trilateralni sporazum Kanade, SAD i Meksika bio je na stolu tokom Samita severnoameričkih lidera, rekla je portparolka Kristina Rosales Rojtersu.

Sporazum bi pomogao hiljadama da emigriraju legalnim kanalima, a da pritom ne moraju da rizikuju svoje živote u rukama trgovaca ljudima, navela je zvaničnica.

SAD su saopštile da će region početkom 2023. organizovati forum o poluprovodnicima kako bi povećao ulaganja u stratešku industriju visoke tehnologije kojom dominira Azija.

Bela kuća je navela da će biti potrebna koordinacija u vezi sa mapiranjem lanca snabdevanja poluprovodnicima kako bi se identifikovale potrebe i mogućnosti ulaganja u proizvodnju čipova koji se koriste u svemu, od telekomunikacija do proizvodnje automobila i odbrane.

Nade Meksika da će imati koristi od nastojanja da se poveća proizvodnja poluprovodnika potkopane su trenutnim energetskim sporom, a Vašington i Otava su u julu započeli formalni postupak za njegovo rešavanje, prenosi Rojters.

Neslaganje postoji zbog insistiranja Meksika da daje prioritet svojim državnim energetskim kompanijama na račun privatnih investitora, što je takođe bila jedna od tema o kojoj se razgovaralo na samitu, navodi britanska kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.