U trendu

VK: Na sajtu radni dokument, ne održava stavove izvestilaca

STRAZBUR – Venecijanska komisija saopštilla je danas da je greškom na sajtu VK objavljen radni dokument o mišljenju Komisije o nacrtu zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori te da on ne odražava stavove izvestilaca, niti je poslat crnogorskim vlastima.

Venecijanska komisija oglasila se nakon medijskih navoda da je ova institucija donela mišljenje o nacrtu tog zakona.

„Dokument pod nazivom „Nacrt zajedničkog privremenog mišljenja Venecijanske komisije i Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (OEBS/ODIHR) o nacrtu zakona o slobodi veroispovesti Crne Gore“ od 27. novembra 2015. godine postao je dostupan greškom na veb-stranici Komisije“, navodi se u saopštenju VK objavljenom na sajtu Saveta Evrope.

Reč je, kako se dodaje, o veoma preliminarnom dokumentu koji izvestioci nikad nisu ocenili, a ni sama Komisija i da kao takav on ne odražava stavove ni izvestilaca Venecijanske komisije i OEBS/ODIHR, kao ni Komisije i samog ODIHR.

„Taj dokument nikad nije poslat crnogorskim vlastima. Rad na njemu nikada nije završen, jer se odnosio na nacrt zakona koji je kasnije odbacilo Ministarstvo za ljudska i manjiska prava. Tada je dogovoreno da se pripremi novi nacrt zakona i da se dostavi Venecijanskoj komisiji na mišljenje“, saopštila je VK.

Podgorički „Dan“ juče je objavio da je pre tri godine crnogorskoj vladi dostavljeno mišljenje Venecijanske komisije i OEBS/ODIHR u kojem se navodi da država ne može da oduzima crkvenu imovinu, da Srpska pravoslavna crkva u toj zemlji ima nesporni pravni subjektivitet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.