U trendu

VL: Zašto slanje HR vojnika na Kosovo nije bila glavna vest

ZAGREB – Hrvatska je u ovoj šestomesečnoj rotaciji na Kosovo i Metohiju ponovo poslala 150 vojnika, dvostruko više nego pre godinu dana, a reč je o pripadnicima borbene jedinice iz motorizovane gardijske brigade Puma iz Varaždina.

Reč je o pripadnicima elitne jedinice HV-a i, za razliku od godina pre kada je Hrvatska u okviru međunarodne misije Kfor na KiM slala dvostruko manje vojnika, koji su imali polupolicijska zaduženja.

„Ova jedinica, kako je i rečeno na ispraćaju, ima zadatak da pomogne kosovskim snagama sigurnosti i stanovnicima i ide u ‘prijateljsku državu’. Za RH, dakle, slanje ovakve borbene jedinice ima veći geostrateški značaj za naš ‘regionalni’ interes. I to je trebalo biti glavna vest sa ispraćaja Puma. Ali, nije“, piše danas hrvatski Večernji list.

Glavna vest sa jučerašnjeg ispraćaja pripadnika ove jedinice na Kosovo i Metohiju bila je da se ministar odbrane Mario Banožić, koji je u višemesečnom sukobu sa predsednikom države i vrhovnim komandantom Zoranom Milanović, „ubacio u protokol“ i vojnike Puma postrojio i ispratio dva sata pre šefa države.

Vojnici su tako u varaždinskoj kasarni postrojavani i ispraćeni dva puta, jednom od Banožića, drugi put od Milanovića.

Milanović je to nazvao Banožićevim „maltretiranjem vojnika“.

Da kohabitacije u hrvatskom državnom vrhu nema jasno je od izbora Milanovića za predsednika Hrvatske koji je na toj poziciji zamenio HDZ-ovku Kolindu Grabar Kitarović, kojoj takođe nije manjkalo problema u saradnji sa vladom premijera Andreja Plenkovića.

Nekadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor komentarisala je ovakav odnos predsednika i premijera i jučerašnji ispraćaj pripadnika HV u Varaždinu i istakla da „ovako nešto u Hrvatskoj do sada nije viđeno“.

“Postali smo zarobljena, zamrznuta država. Da se ovako ministar odbrane ugura u neki program dva sata pre, da se na svaki način uvlači i HV, i to baš oni koji odlaze u misiju, da se kroz sve to pokazuje da se ne poštuje institucija vrhovnog komandanta …“, rekla je Kosor.

Od ovog, kaže, ništa ne bi bilo da ministar nema punu podršku premijera jer je to, kako je navela, „deo šire slike stvaranja sanitarnog kordona prema predsedniku Republike“.

Ona je podsetila i na druge bojkote Milanovića od vlade, ali i upozorila da će parlamentarni izbori u Hrvatskoj biti održani pre predsedničkih i da će Milanović biti taj koji će davati mandat za sastav nove vlade.

Ističe da bi stoga u svakom slučaju Andreju Plenkoviću, kao predsedniku HDZ-a i vlade, ako mu je stalo do funkcionisanja države, a korupcija se, kako navodi, kapilarno širi i kapilarno je zabetonirana, bilo u interesu da odledi te odnose, otvori dijalog i da se ti problemi reše.

Bilo bi, kaže, krajnje neugodno, kad počne kampanja, a počinje već sledeće godine, da predsednik i dalje uporno ponavlja i izvlači nerešena pitanja i nedobijene odgovore na pitanja koja će sada proslaviti godinu dana.

Dodala je da se Milanović, kako kaže, “nikad ne trpa“.

“Zamislite da se on sad ođednom zaintači i kaže da želi da ide na sledeću sednicu Evropskog saveta. Kao što znamo, on je s austrijskim predsednikom u izvrsnim odnosima, mogao bi reći da želi da reši problem u vezi Šengena, ali i Banije“, navela je Kosor.

Ona misli da Milanović svojim postupanjem mnogo pomaže vladi time što im ne šalje poruku kao, na primer, zašto niste iskoristili onih pet milijardi koje smo dobili za obnovu posle zemljotresa.

„Tu bi vlada našla u jako teškoj poziciji“, navela je Kosor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.