U trendu

Vlada CG: Neosnovana inicijativa o oceni ustavnosti člana 12

PODGORICA – Vlada Crne Gore ocenila je da je neosnovana Inicijativa za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti odredbe člana 12 Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koju je podneo Klub poslanika „Crno na bijelo“ u Skupštini Crne Gore.

Vladi je tu inicijativu dostavio Ustavni sud kako bi dala mišljenje, prenosi CDM.

U mišljenju Vlade navodi se da su podnosioci inicijative Božena Jelušić, Miloš Konatar, Suada Zoronjić i Srđan Pavićević postavili pitanje da li član 12 tog zakona predstavlja dovoljnu garanciju za zaštitu Ustavom Crne Gore propisanih članova 77 (Nauka, kultura i umetnost) i 78 (Zaštita prirodne i kulturne baštine).

Član 12 glasi: „U slučajevima premeštanja, iznošenja iz države ili otuđenja dobara koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ima verska zajednica, primjenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara“.

„Smatramo da je inicijativa neosnovana. Pitanje koje je postavljeno predmetnom inicijativom se, striktno uzev, tiče celishodnosti, a ne zakonitosti odnosno ustavnosti odredbe iz člana 12 Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica“, navodi se u dokumentu.

Ističe se i da su podnosioci, iako su formalno zahtevali ocenu ustavnosti odredbe iz člana 12 Zakona, neposredno nakon podnošenja predmetne inicijative javno saopštili da su istu podneli „potpuno mirne savesti, sigurni u kvalitet zakona i u to da u njemu nema ništa što bi državu i vernike ugrozilo“ i da je „cilj ove inicijative je da se potvrdi da je imovina države Crne Gore zaštićena“.

„Na taj način, odricanjem karaktera spornosti predmetne zakonske odredbe, podnosioci predmetne inicijative su očigledno iskazali o neosnovanosti podneska kojim se zahteva pokretanje postupka za ocenu ustavnosti odredbe člana 12 Zakona o slobodi vjeoispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica“, naglašava se u mišljenju Vlade.

U mišljenju se napominje da je odredba člana 12 Zakona o slobodi veroispovijesti u saglasnosti je sa Ustavom Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.