U trendu

Vlada DPS nezakonito zaustavila privatizaciju Instituta

PODGORICA – Upravni sud Crne Gore presudio je da je Savet za privatizaciju i kapitalne projekte u vreme vlade premijera Duška Markovića (DPS) doneo nezakonito rešenje u vezi s prigovorom češko-crnogorskog konzorcijuma kojim je osporena odluka tadašnje izvršne vlasti da obustavi prodaju većinskog paketa akcija države u Institutu ”Dr Simo Milošević”.

Kako pišu podgoričke Vijesti, koje su imale uvid u ovaj dokument, presuda Upravnog suda, je doneta 15. septembra i naloženo je da Savet za privatizaciju donose novo zakonito rešenje.

Crnogorsko-češki konzorcijum koji su činili Philibert.a.s. i kompanije Vile Oliva privrednika Žarka Rakčevića bio je jedini ponuđač na tenderu raspisanom 18. oktobra ove godine, ponuda je proglašena ispravnom i da zadovoljava tenderske uslove.

U obrazloženju presude je objašnjeno da je konzorcijum osporio zakonitost rešenja Saveta za privatizaciju zbog povrede pravila postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primene materijalnog prava.

”Konzorcijum je naveo da je odluka Saveta suprotna Zakonu o privatizaciji privrede, Uredbi o prodaji akcija i imovine putem javnog tendera, Instrukcijama za ponuđače i Informativnom memorandumu iz 2018. godine”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.