U trendu

Vlada SAD neće više tražiti da mediji otkrivaju svoje izvore

VAŠINGTON – Nakon nedavnog otkrića da je administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa tajno dolazila do snimaka telefonskih razgovora i do sadržaja i-mejl prepiski brojnih novinara, ministarstvo pravde SAD saopštilo je danas da više neće tragati za izvorima novinarskih informacija.

U izveštajima CNN-a i „Vašington posta“ navodi se da je Trampova administracija pokušavala tajno da se domogne snimaka telefonskih razgovora koje su tokom 2017. godine vodili pojedini novinari, prenosi Rojters.

„Njujork tajms“ je izvestio da je Ministarstvo pravde i pod Trampom, i pod Bajdenom, vodilo „u tajnosti pravnu bitku“ kako bi se omogućio uvid u i-mejl prepiske četvorice novinara tog dnevnika i vršilo je pritiske na rukovodstvo lista da ne objavljuje određene informacije.

Predsednik Džozef Bajden je izjavio prošlog meseca da neće dozvoliti ministarstvu pravde SAD da preuzima snimke telefonskih razgovora novinara ili da kontroliše sadržaje njihovih e-mail prepiski, jer bi takvo postupanje bilo „jednostavno pogrešno“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.